KKM için bütçeden Merkez Bankası'na kaynak aktaran düzenlemeye iptal kararı
Anayasa Mahkemesi, 7351 sayılı kanun ile getirilen, KKM hesapları için bütçeden Merkez Bankası’na kaynak aktarılmasını öngören düzenlemeyi iptal etti.
Hüseyin GÖKÇE - ANKARA
Anayasa Mahkemesi, 7351 sayılı kanun ile getirilen, KKM hesapları için bütçeden Merkez Bankası’na kaynak aktarılmasını öngören düzenlemeyi iptal etti. Aynı kanun ile iptal kararı 9 ay sonra yürürlüğe girecek.
Ayrıca CHP’nin içinde KKM için bütçeden kaynak aktarılmasını öngören düzenlemenin de yer aldığı 7351 sayılı torba kanunun bazı hükümlerinin iptali istemiyle yaptığı başvuruyu değerlendiren yüksek mahkeme, bir çok düzenlemeyi iptal etti.
İptal edilen en önemli hüküm, TL vadeli mevduat ve katılma hesaplarına aktarılmak üzere Merkez Bankası’na nakit kaynak aktarmaya ve nakit aktarım için Maliye Bakanlığı bütçesine ödenek eklemeye Hazine ve Maliye Bakanı’nı yetkili kılan geçici 35’inci maddenin birinci fıkrasıydı.
Mahkeme’nin iptal hükmü 9 ay sonra yürürlüğe girecek.
Bütçe hakkında aykırılık
KKM ile ilgili Maliye Bakanı’na ödenek aktarma yetkisi veren fıkranın, yasama organının halk adına harcama yapma yetkisinin Bakan'a devredilmesi sonucunu ortaya çıkardığı ve bu itibarla kuralın bütçe hakkında aykırılık oluşturduğu bildirildi.
Cumhurbaşkanına çok geniş takdir yetkisi
Gerekçe kısmında, finansal istikrara katkı sağlama ve gerçek kişilerin mevduat ve katılma hesaplarının getirilerini kur artışına karşı destekleme amacı taşıyan kuralın uygulanmasında esas unsur olarak nitelendirilebilecek hususlarda genel çerçevenin çizilmediği ve bu konuda cumhurbaşkanına çok geniş bir takdir alanının bırakıldığı belirtildi.
Devamında, yetkinin doğrudan cumhurbaşkanına bırakılmasının yasama yetkisinin devredilmezliği ilkesiyle bağdaşan bir yönü bulunmadığı kaydedildi.
Aynı maddede cumhurbaşkanını konuyla ilgili çeşitli usul ve esasları belirleme yetkisi veren bölümler de iptal edildi.
Alacak davalarında temyiz ve istinafa sınır getiren hüküm iptal edildi
Öte yandan Anayasa Mahkemesi, para ve mal alacak davalarında istinaf/temyize tabi sınır yeniden değerleme oranında artırılırken, alacak tutarının sabit tutulmasını öngören yasa hükmünü de iptal etti.
İcra ve İflas Kanunu’nun 363’üncü maddesi 7 bin lirayı aşan alacakların istinafa, 364’üncü maddesi ise 58 bin lirayı aşan alacaklar için temyize başvurulabileceğini öngörüyordu.
Bu tutarların altındaki alacaklar için bu yollara başvurulamıyordu. Aynı kanun uyarınca bu sınırların her yıl yeniden değerleme oranında artırılması öngörülürken, alacak tutarlarının hüküm tarihindeki değerlerini sabit kalıyordu.
Bursa 4’üncü İcra Hukuk Mahkemesi’nin, alacak bedellerinin sabit tutulmasını öngören hükümlerin iptali istemiyle yaptığı başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, ilgili hükümleri iptal etti. İptal kararı 9 ay sonra yürürlüğe girecek.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.