Mısır hasadı öncesi çiftçiyi kaygılandıran ithalat adımı
Mısır için temmuzda 500 bin ton gümrüksüz tarife kontenjanı açılmasına çiftçilerden tepki geldi. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, "Hasada çok az bir süre kalmışken, 14 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan karar gereği 31 Temmuz 2025 tarihine kadar ithalatının gerçekleşmesi şartıyla sıfır gümrük vergisi ile 500 bin ton mısır ithalat kotası verilmesi mısır çiftçimizi kaygılandırmıştır." dedi.
Yüzde 0 gümrük vergisiyle 500 bin ton mısır ithalatı için tarife kontenjanı açıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre tarife kontenjanı 31 Temmuz 2025 tarihine kadar kullanılabilecek.
Tarife kontenjanı uygulama tebliğine göre tarif kontenjanının tahsisatı, gümrük beyannamesi tescil numarası sırası esas alınarak yapılacak. Her bir beyanname kapsamında en fazla 8 bin ton ürün yüzde sıfır gümrükle getirilebilecek. Bunun dışındaki ürünler ise yürürlükteki vergi oranlarına tabi olacak.
“Mısır hasadı öncesi ithalat çiftçiyi kaygılandırdı”
Üreticilerden bu karara tepki geldi. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, bu yıl kurak iklim nedeniyle erken ekilen mısırın ağustos başında hasat edileceğini belirterek, “Sıfır gümrük vergisi ile 500 bin ton mısır ithalat kotası verilmesi mısır çiftçimizi kaygılandırmıştır.” dedi.
Doğru, mısır piyasasında yaşanan gelişmeyi şöyle anlattı: “Bu yıl kurak iklim nedeniyle erken ekilen mısırın hasadı, ağustos başlarından itibaren Adana’da başlayacaktır. Ancak hasada çok az bir süre kalmışken, 14 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan karar gereği 31 Temmuz 2025 tarihine kadar ithalatının gerçekleşmesi şartıyla sıfır gümrük vergisi ile 500 bin ton mısır ithalat kotası verilmesi mısır çiftçimizi kaygılandırmıştır.”
Son bir yılda dördüncü adım
Bu yeni düzenleme, 2024’ten bu yana mısırda uygulanan tarife kontenjanlarının dördüncüsü oldu. İlk Ekim 2024’te mısır ithalatında %130 olan gümrük vergisi yüzde 5’e indirilmişti. Tarım ve hayvancılık sektöründe maliyetleri düşürmeye yönelik adımlar kapsamında, son bir yıl içinde mısır ithalatı için uygulanan tarife kontenjanları şöyle sıralanıyor:
■ 10 Ekim 2024: 1 milyon ton için %5 gümrük vergili 31 Aralık’a kadar ithalat izni verildi.
■ 19 Mart 2025: 1 milyon tonluk kontenjan %5 vergiyle açıldı, 30 Haziran’da sona erdi.
■ 1 Mayıs 2025: 1 milyon tonluk ithalat için %5 gümrük vergisi uygulandı.
■ 14 Temmuz 2025: 500 bin tonluk yeni kontenjan bu kez %0 (sıfır) gümrükle açıldı.
Cevap bekleyen sorular
Doğru, bu yıl kuraklık nedeniyle sulama sıkıntıları çekerek ve yükselen üretim maliyetlerine katlanarak mısır üreten çiftçilerin hasat zamanı mağdur olmaması ve bu ithalatın mantığını anlamak için şu sorulara cevap bulmak gerektiğini kaydetti:
■ Bu ay sonuna kadar sıfır gümrükle ithal edilen mısır, gelecek ay başı yerli hasat başlayana kadar tükenir ve yerli mısıra talep olur mu?
■ Depolar ithal mısırla yerli hasattan hemen önce dolarsa fiyatlar düşmez mi?
■ Türkiye’de 15 gün için 500 bin ton ithal mısır kotası açılıyorsa, yıllık mısır ihtiyacımız 12 milyon ton mu
■ Sıfır gümrükle, ucuz mısır ithal edilmesine rağmen en büyük kullanıcısı olan yem sanayiinde yem fiyatları düşmüyorsa, bu ucuz fiyatlı mısırı kimler ithal ediyor ve neye yarıyor?
■ Nişasta sanayii ithal ediyorsa, düşürülen NBŞ kotasına rağmen üretilen glikoz ve fruktoz nasıl ve nereye satılıyor?
■ Bu ithalat kararını alan Ticaret Bakanlığımız, arz fazlası veya talep düşüklüğü ile tarlada kalan çiftçinin ürünleri için neden aynı hızla davranarak ihracat desteği vermiyor?
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.