Türkiye’de beyaz eşya sektörü küçülüyor: Üretim ve ihracat düşüşte
TÜRKBESD verilerine göre mayıs ayında beyaz eşya iç satışları yıllık yüzde 14 geriledi. Beyaz eşya üretimi ise yıllık yüzde 23 daraldı. İhracat ise 8,68 milyon adetlik hacimle yüzde 4 oranında azaldı.
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), mayıs ayına ilişkin beyaz eşya bültenini paylaştı.
TÜRKBESD verilerine göre altı ana üründe iç satışlar 840 bin 742 adet ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 oranında azaldı. İhracat ise 1 milyon 792 bin 665 adetle yüzde 15 oranında düşüş gösterdi.
Yüzde 23'lük daralma yaşandı
Aynı dönemde üretim 2 milyon 620 bin 898 adede gerileyerek yüzde 23’lük bir daralma yaşadı. Toplam satış hacmi ise yüzde 14 oranında azalma ile 2 milyon 633 bin 407 adet olarak gerçekleşti.
Ocak-Mayıs döneminde altı ana ürün grubunda gerçekleşen iç satışlar 4,31 milyon adet seviyesinde kaydedildi ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında geriledi. İhracat ise 8,68 milyon adetlik hacimle yüzde 4 oranında azaldı.
Toplam üretim, bir önceki yıla kıyasla yüzde 7 azalarak 13,1 milyon adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde iç satış ve ihracatın toplamından oluşan genel satış hacmi ise yüzde 6 daralmayla 12,99 milyon adede geriledi.
Sektördeki zorluklara dikkat çekildi
TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın verilere ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:
"2025 yılının ilk beş ayına ilişkin veriler, beyaz eşya sektöründe hem yurt içinde hem de dış pazarlarda talep daralmasının sürdüğünü ve mevcut zorlukların etkisini koruduğunu ortaya koymaktadır. Küresel ekonomik dalgalanmalar, enflasyon seyri ve talepteki genel yavaşlama sektörümüzün büyüme ivmesini sınırlayan başlıca unsurlar arasında yer almaktadır."
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.