Borsa İstanbul'da hareketli seans

Borsa İstanbul, haftanın ilk işlem gününde oldukça hareketli bir seans geçirdi. BIST 100 endeksi, 9029 - 9336 bant aralığında dalgalandı. Bankacılık endeksinde değer kazancı gün içinde, yüzde 5'i aştı. İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Başak Kamber, son gelişmeleri ekonomim.com'a değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Borsa İstanbul'da hareketli seans

İSTANBUL / EKONOMİ

Borsa İstanbul, geçtiğimiz haftayı primli tamamlarken; yeni haftaya yatay seyirle başladı. Borsa, sonrasında hızlı yükselişe yönelirken; BIST 100 endeksinde artış gün içinde yüzde 2'nin üzerine kadar çıktı. Bankacılık endeksinde ise değer kazancı yine gün içinde, yüzde 5'i aştı.

Bankacılık endeksinde yukarı yönlü hareket, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı sonrası hızlanmıştı. Uzmanlar, borsadaki yükselişin, TCMB'nin sürpriz faiz artırımı sonrası, yabancı girişlerinin hızlanmasıyla yaşanmış olabileceğine dikkat çekti.

Bankalarda hareketli seans

BIST 100 endeksi güne, yüzde 0,02 değer kazanarak 9113 puandan başlarken; 9029 - 9336 bant aralığında hareket etti. Endeks, gün sonunda yüzde 0,90 kayıpla 9029 puanda bulundu.

Açılışta bankacılık endeksi yüzde 0,08 ve holding endeksi yüzde 0,03 azalış kaydederken; kapanışta sırasıyla yüzde 1,45 yükseliş ve yüzde 0,15 düşüşle işlem gördü.

BIST 100 endeksinde teknik açıdan, 9100 ve 9000 seviyeleri destek, 9200 ve 9300 puan ise direnç konumunda bulunuyor.

Cuma günü, satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul 100 endeksi, günü yüzde 0,32 değer kaybıyla 9111 puandan tamamlamıştı.

Yabancının daha hızlı gelmesi tetiklendi
Başak Kamber - İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini sürpriz bir şekilde 500 baz puan artırarak yüzde 45’ten yüzde 50 seviyesine yükseltti. Bu karar piyasalarda büyük yankı uyandırdı. Borsa endeksi, TCMB’nin sürpriz faiz artırım kararı ile yükseliş eğilimini bankacılık endeksi öncülüğünde yükseldi. Hacim son günlerin en kuvvetli görünümünü bizlere sundu.

Borsa endeksi, cuma günü alımların devam etmesi ile birlikte 9200 seviyesinin üzerini test etmesine karşın bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayamadı. Ancak bugün özellikle bankacılık endeksi ve holdinglerde yaşanan güçlü yükselişler endeksin 9300 direnç bölgesini aşmasını sağladı. Endekste yaşanan bu güçlü yükselişte, atılan adımların doğru bir hikaye yaratabileceği algısı ile yabancı yatırımcının daha hızlı gelmesi ve kredi derecelendirme kuruluşların daha erken not artırımı yapabileceği algısının tetiklemiş olduğunu düşünmekteyiz.