Binance’nin CEO’sundan kritik Bitcoin yorumu: Uzun vadede bu ortam, ilgiyi hızlandırabilir
Binance CEO’su Richard Teng, kripto paralara yönelik değerlendirmesinde, “Pek çok uzun vadeli yatırımcı, ekonomik zorlukların yaşandığı dönemlerde ve politik koşulların değiştiği süreçlerde Bitcoin ve diğer dijital varlıkları güvenli bir değer saklama aracı olarak görüyor” ifadeleriyle kripto piyasasına moral veren bir açıklama yaptı.
Binance CEO’su Richard Teng, Binance Research tarafından yayımlanan “Tarife Artışı ve Kripto Piyasaları: Etki Analizi” başlıklı rapora ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şirketin açıklamasında yer alan bilgilere göre, Binance’ın araştırma birimi Binance Research tarafından hazırlanan rapor, ABD'nin 1930’lardan bu yana uyguladığı en sert gümrük vergileri ile buna karşılık olarak küresel düzeyde alınan önlemlerin makroekonomik koşullar üzerindeki etkilerini mercek altına alıyor.
"ABD’nin hayata geçirdiği yeni tarifeler, Büyük Buhran döneminden itibaren görülen en yüksek seviyede"
Raporda yatırımcıların duyarlılığındaki değişimler, kripto piyasalarının kısa vadeli tepkileri ve Bitcoin ile diğer dijital varlıkların küresel ekonomik belirsizlik içinde koruma işlevini yeniden üstlenip üstlenemeyeceği sorgulanıyor. Buna göre, ABD’nin 2025’te hayata geçirdiği yeni tarifeler, 1930’lardaki Büyük Buhran döneminden itibaren görülen en yüksek seviyelere ulaştı. Ortalama tarife oranı 2024’teki yüzde 2,5 seviyelerinden yüzde 18,8’e yükselirken, Çin’e uygulanan vergi oranı toplamda yüzde 54’e kadar çıkmış durumda. Vietnam gibi diğer büyük ticaret ortakları da yüksek vergilerle karşı karşıya kaldı.
Bitcoin yüzde 19 değer kaybetti
Vergilerin etkisiyle yatırımcı duyarlılığı bozuldu ve piyasalarda riskten kaçış hareketleri hız kazandı. Ocak ayındaki zirvesinden bu yana toplam kripto varlık piyasasının değerinde yaklaşık yüzde 25,9 düşüş yaşandı ve bu kayıplar yaklaşık 1 trilyon dolara ulaştı.
Bitcoin yüzde 19 değer kaybederken, Ethereum’da yüzde 44’lük bir düşüş yaşandı. Meme coin’ler ve yapay zeka token’ları gibi risk seviyesi yüksek varlık kategorileri ise yüzde 50’yi aşan düşüşler yaşadı.
Vergiler, piyasalardaki volatiliteyi de yükseltti. Bitcoin’in gerçekleşmiş bir aylık volatilitesi yüzde 70’in üzerine çıkarken Ethereum’da bu oran yüzde 100’ü aştı.
Yükselen vergiler ekonomide stagflasyon riski yarattı ve ABD Merkez Bankasının (FED) politika tercihleri belirsizleşti. Enflasyon beklentilerinin yükselmesi ve ekonomik büyümenin yavaşlaması, FED’i karmaşık bir ekonomik çıkmaza soktu ve bu durum piyasalarda belirsizliği artırdı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Teng, ticarette korumacılığın yeniden yükselişe geçmesinin, küresel piyasalarda önemli bir volatilite yarattığını ve kripto piyasalarının da bu durumdan muaf olmadığını belirtti.
Uzun vadede bu ortam, kripto varlıklara yönelik ilgiyi hızlandırabilir
Teng, kısa vadede bu tür makro belirsizliklerin, genellikle yatırımcıların riskten kaçınma eğilimini tetiklediğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Yatırımcılar büyüme, para politikaları ve ticaret konularında netlik beklerken yatırımlarını geri çekiyor. Ancak daha uzun vadede bu ortam, kripto varlıklara yönelik ilgiyi hızlandırabilir. Birçok uzun vadeli yatırımcı, ekonomik stres dönemlerinde ve politika dinamiklerinin değiştiği koşullarda Bitcoin ile diğer dijital varlıkları dayanıklı bir değer deposu olarak görmeye devam ediyor.”
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.