Adıyaman ve Şanlıurfa'da sel: 14 ölü, kayıplar var

İçişleri Bakanı Soylu, bölgede etkili olan sel nedeniyle Şanlıurfa'da 12, Adıyaman'da 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Adıyaman ve Şanlıurfa'da sel: 14 ölü, kayıplar var
Selin etkili olduğu Şanlıurfa'da, Abide Köprülü Kavşağı sular altında kaldı.

Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen Şanlıurfa ve Adıyaman'da yoğun yağışın ardından meydana gelen selde 14 kişi hayatını kaybetti. Selde kaybolan 5 kişiyi arama çalışmaları ise devam ediyor.

14 kişinin yaşamını yitirdiği Şanlıurfa'da Vali Salih Ayhan, iki günde toplam 150 kilogram yağış düştüğünü belirterek vatandaşları uyardı. Kentte Balıklıgöl taştı, onlarca araç selde sürüklendi. Kentte meteoroloji turuncu alarm vermişti.

Nebati: Yağışlar sürecek, tedbirli olunmalı

Şanlıurfa GAMER'de yapılan toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gece boyunca hasar tespit çalışmalarını yürüteceklerini belirterek, "Yarın gün başlarken hasar tespit çalışmalarının bittiği, en azından çoğunluğunun bittiği ve AFAD tarafından gerekli ödemelerin hızlı şekilde yapıldığı bir güne başlamış olacağız inşallah." dedi.

Şanlıurfa'nın sel felaketinden ciddi şekilde etkilendiğine işaret eden Nebati, özellikle Sırrın, Cavşak ve Karakoyun derelerinin dün itibarıyla başlayan yağmur neticesinde, bugüne kadar görülmeyen yoğunlukta taştığını söyledi. Bunun sonucunda yaralıların yanında, 12 vatandaşın da kaybedildiğini bildiren Nebati, depremden an fazla etkilenen illerden biri olan Adıyaman'da selin etkilerini gösterdiğini anlattı.

Nebati, vefat edenlere rahmet, yaralılara şifa dilediğini ifade ederek, "İlk andan itibaren Valiliğimiz, Belediyelerimiz, Askerimiz, AFAD'ımız ve DSİ'nin çalışanlarıyla birlikte tüm ekipler canhıraş bir şekilde olaya müdahale ederek, arama kurtarma faaliyetlerine personellerimiz ve dalgıçlarımız da dahil olmak üzere, iş makinelerinin de bölgeye derhal sevk edilmesiyle işlemlere başladılar. Bugün Bakanlarımızla beraber, birçok eve özellikle de Karakoyun, Sırrın ve Cavşak'ta taşmış olan derelerin hemen yanı başındaki konutları ve iş yerlerine ziyaretlerde bulunduk. Maalesef o alanlarda ki konutlar ve iş yerleri, çok ciddi şekilde hasar görmüş. Bu gece durmadan, sabaha kadar hasar tespit çalışmalarını yürüteceğiz. Yarın gün başlarken hasar tespit çalışmalarının bittiği, en azından çoğunluğunun bittiği ve AFAD tarafından gerekli ödemelerin hızlı şekilde yapıldığı bir güne başlamış olacağız inşallah." diye konuştu.

Şanlıurfa'ya yağan yağmurun, şehrin alışkın olmadığı bir şiddette olduğuna dikkati çeken Nebati, "Tüm unsurlarımızla şu anda çok ciddi bir şekilde sahadayız ve tüm gayretimizle yaraların sarılması için her türlü çabayı ortaya koyma irademizde çok net. Ben, değerli Bakanlarım ve ilgili kardeşlerimizle beraber, bu geceyi burada geçireceğiz ve inşallah farklı bir sabaha uyanmak üzere işlemlerimizi tamamlamış olacağız. Bu gece devam edecek yağmurlardan ve hafta sonunda aynı şiddette olmasa bile yine yağmurların görülebileceğine ilişkin tedbiri de elden bırakmamamız gerektiğini, tekrar zarar ve ziyana özellikle de can kaybına sebep olmayacak şekilde tedbirli olmamız gerektiğini de açıklıkla ifade edeyim. Bölgemizde şiddetli yağmur olacağı da aşikar, dolayısıyla bu konuda hepimizin tedbirli olmasında fayda var." ifadelerini kullandı.

Soylu: 5 kişiyi arama kurtarma çalışmaları sürüyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şanlıurfa ve Adıyaman'daki sel felaketinde, Şanlıurfa'da 12, Adıyaman'da 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 kişiyi arama kurtarma çalışmalarının ise devam ettiğini bildirdi.

Deprem bölgesinde dün saat 09.00 itibarıyla ciddi bir yağış başladığını hatırlatan Soylu, "Bu sabah saat 04.00 itibarıyla Şanlıurfa'da, Adıyaman'da bu yağış yoğunlaştı. Özellikle Adıyaman'ın Tut ilçesinde, bir de Malatya Doğanşehir'de dere taşmaları ve seller meydana geldi." diye konuştu.

Soylu, haberi alır almaz Adıyaman'ın Tut ilçesine gittiklerini anlatarak, "Orada 4 vatandaşımızın sel sularına kapıldığını, aslında 12 vatandaşımızın olduğunu, 8 vatandaşımızın oradan kurtulduğunu ama diğer 4 vatandaşımızın sel sularına kapıldığı bilgisini edindikten sonra, arama kurtarma çalışmaları başladı. 2 vatandaşımızın maalesef arama kurtarma çalışmalarında vefat ettiğini gördük. Diğer 2 vatandaşımızın da arama kurtarma çalışmaları 25 kilometrelik hatta, Adıyaman Tut'ta devam ediyor." diye konuştu.

Daha sonra Şanlıurfa'ya geldiklerini belirten Soylu, Şanlıurfa'da Karaköprü Sırrın Deresi, Cavsak Deresi ve Karakoyun Deresi'nin aşırı yağmurlardan taştığını ve etrafındaki yerleşim yerlerine önemli ölçüde zarar verdiği tespitinin yapıldığını söyledi.

Bugün itibarıyla okulların tatil edildiğini aktaran Soylu, "Bugün itibarıyla özellikle kamudaki çalışanların hem hamileler hem engelliler hem işe gelemeyecek durumda olanlarla ilgili bir izin verilmişti. Yine gece yarısı dalçıkların tamamı kapatılmıştı. Bir dalçıkta bir aracın olduğu değerlendiriliyor. Tabii onun oraya nasıl girdiği konusunda arkadaşlarımız elbette ki çalışma yapacaklar ama dalçıklar da kapatılmıştı. Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyesi, belediyeler, emniyet, jandarma gerekli tedbirleri, gerek duyurularını yapmak kaydıyla gerekse de birtakım tedbirlerini almak kaydıyla gerçekleştirmişlerdi." ifadelerini kullandı.

Soylu, Haliliye'de yağış miktarının metrekareye 129 kilogram, Karaköprü'de ise 120 kilogram olduğunu bildirerek, "Yani bu uzun zamandan beri hele de mevsim şartlarına bakıldığı zaman burada görülmemiş bir yağış miktarı. Bu, bahsettiğim derelerin taşmasına sebebiyet verdi ve bu derenin kenarındaki alanları da etkiledi." dedi.

İlk olarak Karakoyun Deresi'ne gittiklerini anlatan Soylu, derenin etrafındaki arama kurtarma ve tahliye çalışmaları ile ne yapılabileceğini değerlendirdiklerini anlattı.

Bakanlarla yaptıkları değerlendirmenin ardından Karaköprü Sırrın Deresi, Karşıyaka Mahallesi'nin olduğu alana doğru intikal ettiklerini ve oradaki hasarı gördüklerini söyledi.

Soylu, şöyle devam etti:

"Burada 12 vatandaşımız hayatını kaybetti. Biraz önce bir vatandaşımızın daha hayatını kaybettiği bilgisi geldi, 11'di. 12 vatandaşımız hayatını kaybetti. Şu anda 3 ihbar var. Yani 2 ihbar, bir tır şoförümüzün Bozova'daki kayıp ihbarı, diğer ihbar da Piazza Alışveriş Merkezinin alt katında, buradaki bir temizlik görevlisiyle alakalı ihbar. Tam değerlendiremediğimiz ama çalışmalarımızı devam ettirdiğimiz o dalçıktaki bir ihbar var. Toplam 3 yerde arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Şanlıurfa'da 12 vatandaşımız, Adıyaman'da 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. 5 vatandaşımızla ilgili de arama kurtarma çalışmalarımız şu anda devam ediyor."

Soylu, belediyelerin sahada çalıştığını, bakanlarla birlikte yeni görevlendirmeler de yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Sabaha kadar da çalışılacak, hem rüsubat hem çamur temizlenmeye çalışılacak. Hasar tespit çalışmaları da başladı. Sayın Maliye Bakanımız da talimatladılar. Defterdarımız ve vali yardımcımızla beraber kurulan ekipler, yarın ilk tespitlerle gerek evlerde ve konutlarda hasarlar var, onlara böyle ilk bir pey ödemeyi gerçekleştireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımıza da burada bahsettiğimiz, anlattığımız tüm bilgileri sayın bakanlarımızla beraber arz ettik. Neler yapmamız lazım geldiği hususunda kendi talimatlarını da almış olduk. Şanlıurfalı hemşerilerimize geçmiş olsun. Deprem bölgesinden geldik, deprem bölgesinde çalışıyoruz, çalışmalarımız devam ediyor ama bu selin ilk tahribatları giderilene kadar hep birlikte buradayız, çalışacağız. Vatandaşlarımızın yanında olacağız. Bu esnada Şanlıurfa'nın kırsal ilçelerinde, mahallelerinde taramalar yapıldı, genel anlamda bir olumsuzluk yok. Tahribatlar var ama hayatın olağan akışını tamamen etkileyecek ve ortadan kaldıracak, yani merkezde gördüğünüz hal gibi bir halle karşı karşıya değiliz, oralarda da çalışıyoruz."

 

Sağanak yağış nedeniyle çadırları su bastı

Kahramanmaraş'ta da sağanak yağış nedeniyle Eyyübiye ve Haliliye ilçeleri başta olmak üzere kentteki çok sayıda sokak ve caddeyi su bastı. Bazı evlerden gelen su baskını ihbarlarına Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) Genel Müdürlüğüne bağlı ekipler müdahale etti.

Ahmet Yesevi Mahallesi'nde Hasan Özdemir'in yaşadığı binanın duvarının çökmesi sonucu sokakta biriken su evin içine doldu. Ekiplerin suyu tahliye etmek için çalışma yaptığı evdeki eşyalar hasar gördü.

Akçakale ilçesinde arazide bulunduğu sırada çevresine yıldırım düşen Ömer Oturan, hastaneye kaldırıldı. Oturan'ın hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, sağanağın yol açtığı olumsuzlukları bertaraf etmek için kurum amirleriyle sahada çalışma yürüttüklerini belirtti.

Hastalar başka hastaneye sevk edildi

Bu arada Şanlıurfa Valiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Şanlıurfa Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanemizin yoğun bakım servisi şiddetli sağanak yağıştan etkilenmiş olup, serviste tedavi gören hastalarımız başka hastanelere sevk edilmiştir. Bu konuda gerekli tüm tedbirlerimiz alınmıştır."

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise kentte meydana gelen yoğun yağış sebebiyle Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. katındaki "Çocuk Yoğun Bakımda" su seviyesinin yükseldiğinin gözlendiği belirtildi.

Açıklamada, "Su seviyesi yükselmeye başladığından itibaren hastaların ivedilikle Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesine ambulanslarla sevki gerçekleştirilmiştir. Hasta nakli sırasında herhangi bir sağlık sorunu yaşanmamıştır.Yoğun bakımda su tahliye çalışmaları devam etmektedir. Sağlık çalışanlarımız yaşanabilecek olumsuzluklara karşı teyakkuz halindedir. Olayda herhangi bir cihaz da zarar görmemiştir." ifadeleri kullanıldı.

Ölü sayısı 14'e yükseldi

Şanlıurfa'daki Abide Köprülü Kavşağı'nda sular altında kalan bir servis aracı sudan çıkarıldı. Araç içerisinde 2 kişinin cansız bedenine ulaşılırken,  ölü sayısı 14 oldu.

Her iki kentte selde ölenlerin sayısı 14'e ulaşırken, sel sularında kaybolanları arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir