İç Anadolu ve Karadeniz’in iç kesimlerinde yaşayanlar dikkat: Uzmanlardan KKKA uyarısı
Türkiye'de son dönemde kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Özellikle Gümüşhane ve Yozgat'ta art arda görülen ölüm vakaları, bölge halkında tedirginliğe yol açtı.
Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte Türkiye'de kene kaynaklı hastalıklarda artış yaşanıyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nedeniyle son günlerde Gümüşhane ve Yozgat’ta üç kişi yaşamını yitirdi. Uzmanlar, özellikle İç Anadolu ile Karadeniz’in iç kesimlerinde yaşayan vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
“Her kene KKKA’ya neden olmaz ama risk taşıyor"
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, dünyada ve Türkiye’de kene popülasyonunda gözle görülür bir artış yaşandığını dile getirerek, “Her kene KKKA’ya neden olmaz ama risk taşıyor. Ülkemizde ölüm oranı yüzde 5 civarında seyrediyor,” açıklamasını yaptı.
Avrupa’da da küresel ısınma sebebiyle İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde KKKA vakaları görülmeye başlandığına dikkat çeken Ergönül, Türkiye’de özellikle Sivas, Tokat, Yozgat, Çorum, Kastamonu ve Ankara’nın doğusunda bu hastalığın sık görüldüğünü söyledi.
Kene ısırığı durumunda neler yapılmalı?
Prof. Dr. Ergönül, kene ısırığı durumunda neler yapılması gerektiğini şu sözlerle anlattı:
“Keneyi mümkün olduğunca hızlı çıkarmak gerekiyor. Pens veya cımbız yardımıyla, eğer bunlar yoksa poşetle bile olsa, gövdesine basmadan deriye en yakın yerden çıkarılmalı. Gövdesi patlatılırsa virüs kana karışabilir.” Vatandaşların halsizlik, ateş ve grip benzeri belirtiler görüldüğünde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğinin altı çizildi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.