Avrupa’nın en büyük kordon bankası Acıbadem’e ortak oldu

KERİM ÜLKER
KERİM ÜLKER Perde Arkası

FamiCord, Polski Bank Komorek Macierzystych (PBKM) tarafından kurulan, uluslararası kapsamda hizmet veren kordon kanı bankaları grubu. Polonya merkezli şirket, Avrupa’nın en büyük, dünyanın da 5’inci büyük aile kordon kanı bankası olarak biliniyor. Türkiye’nin ilk kordon kanı bankası olan Yaşam Bankası’nı 2013 yılında bünyesine katarak Türk pazarına giriş yapan FamiCord, bünyesinde 400 binden fazla fazla kordon kanı ve dokusu ünitesini saklıyor. Türkiye ve Polonya dışında Macaristan, Romanya, İspanya, Portekiz gibi ülkelerde 10 laboratuvar tesisi bulunan şirket, Avrupa’da bin 300’ün üzerinde hastane ile bilimsel çalışma yürütüyor. FamiCord’un sahibi olan Polonyalı Polski Bank Komorek Macierzystych, şimdi de Türkiye’deki ikinci büyük operasyonunu yapma kararı aldı ve Acıbadem ile anlaşma imzaladı.

Yüzde 70'ine 21 milyon lira

Polonyalı şirket, Acıbadem’in sahibi olduğu kordon kanı bankasının ana hissedarı oldu. Polonyalı şirket, anlaşma ile Acıbadem Labcell Göbek Kordonu Kan Bankası’ndan yüzde 70’lik hisseyi bünyesine katmış oldu. Acıbadem, göbek kordonu kanı konusunda 8 bin 500 adetlik numune depolamış, bu alanda Türkiye’nin en önemli şirketlerinden biri olarak öne çıkmıştı. Polonyalı Polski Bank Komorek Macierzystych, Acıbadem’den aldığı yüzde 70’lik hisse için ise 2.8 milyon Euro yani bugünkü kurla yaklaşık 21 milyon lira ödedi. Geri kalan yüzde 30’luk hisse ise Acıbadem Grubu’nda kalmış olacak. Yeni ortaklık bundan sonra ise Famicord- Acıbadem ismiyle devam edecek.

2011'de Malezyalı fon almıştı

Bilindiği üzere Japon ortaklı Malezyalı yatırım fonu Khazanah ve sağlık birimi Integrated Healthcare (IHH) Acıbadem Sağlık’ın yüzde 75 hissesine 1.6 milyar dolarlık toplam değer üzerinden 2011 yılında sahip olmuştu. Khazanah ve IHH, 1 milyar 260 milyon dolar olan yüzde 75’lik Acıbadem hissesinin yüzde 50’sini Abraaj Capital’den yüzde 25’ini ise Aydınlar Ailesi’nden satın almıştı.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar