BAE artık yanı başımızdaki Çin!
Sanayicimiz Çin rekabetinin büyük bir tehdit olduğunun farkında. Kimisi Türkiye'nin gümrük kapılarının 'yol geçen hanına döndüğü' görüşüyle acil tedbir istiyor. Kimisi de bileğini bükemediği Çin firmalarıyla işbirliğini deniyor. Ama yetmez.
Dün Ekonomi Masası'nda Prof. Dr. Güven Sak ile gündemi değerlendirdik. Ana konu Çin'di. Güven hoca, TEPAV'ın konuyla ilgili bazı verilerini paylaştı. Şaşırdım, doğrusu. Birleşik Arap Emirlikleri, bölgenin toplam imalat sanayi ihracatındaki payını yüzde 15'lere çıkarmış. Neredeyse Türkiye'yi yakalamak üzere. Ve işin aslında bakarsanız, Türkiye'yi yakalayan BAE değil, 500'e yaklaşan Çin firmasının BAE'deki işletmeleri. Lamı cimi yok; BAE artık yanı başımızdaki Çin olmuş!
Barış Esen, programda Güven Sak'a "Çin gerçeğini" sorarken, aklıma Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın kısa süre önce katıldığım toplantısı geldi. MESS üyeleri, Çin ürünleriyle olan rekabetlerinin son dönemde nasıl şiddetlendiğini anlatıyor, tedbir gereğinin altını kırmızı kalemle çiziyorlardı. Keza, MÜSİAD'ın Makine Zirvesi'nde MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu ile MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır, Çin'e ve 'ucuz ithalata' alınacak tedbirleri, makine sektörünün taleplerinin başına koyuyordu.
Birkaç hafta önce Denizli Sanayi Odası Meclis Başkanı, Askon Metal'in üst yöneticisi Okan Konyalıoğlu'nun gazetemizde yer alan yazısı "Hala 'eski Çin malı' algısında kalanlar için yeni dönem zor olacak" başlığını taşıyordu. Arkadaşımız Barış Sedef'in haberi, Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği TÜKOSAD'ın Başkanı Kadir Efe'nin ağzından, son iki yılda otomotiv grubu metal döküm parça ithalatının yüzde 300 arttığı çarpıcı gerçeğini vurguluyordu.
Örnekleri artırırım ama dert belli. Olay sadece iç pazar değil. Asıl konu ihracatımızın geleceği. Aşmak için stratejik bir akla ihtiyaç var!
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.