Dış politika moral verir mi?
Atılan adımların siyasi bir bedeli olursa politika yapıcılar geri adım atıyor. Trump yönetiminin gümrük tarifesi politikasındaki dönüşü de bunu doğruluyor. Trump’a seçimi kazandıran faktörlerden birisi, günlük siyasi haber akışına ilgisiz seçmen kitlesinin desteğiydi. Son bir aydaki anketler, bu grubun sırtını döndüğünü gösteriyor. Çin’den ürünlerin gelmemesiyle boşalan süpermarket rafları bu insanları etkilemiş.
Bir ay önceki yazımda, ‘‘Yüksek olasılıklı senaryoda Trump geri adım atar. Hiçbir ülkeyle büyük anlaşma olmaz. Etkin (efektif ) gümrük vergisi oranı sonunda yüzde 10 civarında olabilir. Efektif orandaki artış bir çeşit tüketim vergisine dönüşür’’ ifadelerini kullandım. Son günlerdeki gelişmeler ışığında; Çin’e yüzde 30, diğer ülkelere yüzde 10 gümrük vergisi kesinleşirse, ABD’nin yılbaşında yüzde 2,5 olan efektif gümrük vergisi oranı yüzde 12-13 olabilir. İthalatçı şirketler artan maliyetlerini tüketicilere yansıtacaklarından tüketicilerin alım gücü düşecektir. Yapılacak ticaret anlaşmalarının Amerikan ekonomisine net katkısıysa tartışmaya açıktır.
Trump yönetimi olan biteni dış ticarette büyük bir başarı olarak gösteriyor. Rusya-Ukrayna savaşını bitirme, Gazze sorununa çözüm bulma gibi dış politika konuları her gün dillendiriliyor. Türkiye’deki haber akışı da dış siyaset üzerine yoğunlaşacak. Dış politikadaki gelişmelerin, serbest piyasa ekonomisindeki aktörlere moral verip vermeyeceğini zaman gösterecek.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.