Dört Güney Asya Kaplanı üzerine…
1960-1990 arasında çift haneli büyümeleriyle “Asya kaplanları” diye nitelenen dört ülke Singapur, Hong Kong, Güney Kore ve Tayvan’ın zemin kaybettiği yorumları yapılıyor. Gelecekleri konusunda da sorular sor uluyor…
Güney Asya’nın dört ülkesi, Singapur, Hong Kong, Güney Kore ve Tayvan geçen yüzyılın son çeyreğindeki gelişmeleri nedeniyle “Asya Kaplanları” diye tanımlanıyorlardı. Şimdilerde orta gelir tuzağını aşmış bu ülkelerin, zemin kaybettikleri yorumları yapılıyor. Kore ve Tayvan, imalatçı iki ülke olarak yaşlanan nüfus sıkıntısı yaşıyorlar. Singapur’da ise politika esaslı bir kontrol söz konusu. Ülkenin kurucusu Lee Kuan Yew’in politik modeli meritokratik/nitelik esaslı kurgulanmıştı. Ancak, ölümünden sonra yönetime gelen çocukları nitelikli yönetim tarzına gölge düşürdüler. Hong Kong’lular ise kendi geleceklerini yönetip kendi kararlarını Çin’den bağımsız almak istiyorlar.
Bu ülkelere ilk eleştiriyi 1990’da Nobelli ekonomi profesörü Krugman, salt çabaya ve ter dökmeye dayalı bir model olarak, “Terli büyüme modeli” diye tanımlayarak işin sonu çıkmaz demişti. Oysa, Asya Kaplanları 1960-90 arasında iki haneli büyümeleriyle dünyaya parmak ısırtmışlardı. 2020’de Kore’nin kişi başına milli gelirde Japonya’yı geçmesi bekleniyor. Hong Kong’un ise ABD’nin üstünde olacağı tahminleri yapılıyor. Buna karşılık Asya Kaplanları’nın geleceği açısından önümüzdeki dönemde cevaplaması gereken dört soru olduğu belirtiliyor:
- Eşitsizlikler nasıl aşılır?
- Ekonomik verimliliğin sürekliliği nasıl sağlanır ve nasıl artırılır?
- Yaşlanan nüfusa karşı önlemler nasıl alınır?
- ABD ile Çin arasındaki denge nasıl oluşur, Asya Kaplanları’na etkisi ne olur?
Ama asıl yanıtlanması gereken soru, “İştahlı büyüme döneminden refah dostu büyümeye nasıl geçilir?”
Bu soruyu sormamın nedeni, büyümenin uzun soluklu ve nimetlerin sağlıklı/ eşitlikçi dağılımının yapılması zorunluluğundan. Çünkü, sadece küçük bir azınlığın küfesini doldurmak için bütün bu zahmetlere katlanılması doğru görülmüyor.
Büyüme ve demokrasi konusundaki iki sava da değinmeliyim. Prof. Barro, “Fazla demokrasi büyümenin ritmini bozuyor” derken, Daron Acemoğlu, “Gelişmiş demokrasi kişi başına geliri yüzde 20 artırır, sosyal huzursuzlukları da ortadan kaldırır” diyor. Bakalım Asya Kaplanları’nın geleceği bu sorulan sorular ışığında ne yönde gelişip evrilecek.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.