İş dünyasından barış çağrısı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan

İsrail ile Hamas arasında iki haftayı aşan çatışmaların yol açtığı sivil kayıplar tüm dünyanın gözü önünde artarak sürüyor. Son yapılan resmi açıklamalarda 5 bini aşkın Filistinlinin hayatını kaybettiği, 15 bini aşkın yaralı olduğu belirtiliyor. İsrail kara harekatına yönelik mesajlar vermeye devam ederken çatışmaların sona ermesi konusunda uluslararası çabalar da sürüyor. Türkiye bu tabloda insani yardımların bir an önce yerine ulaşması için girişimde bulunan ülkelerin başında geliyor. Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan uçağımız 20 uzman sağlık çalışanıyla birlikte bölgeye gitti.

Bu noktada Türk iş dünyası temsilcileri de ABD ve AB ülkelerinin çoğunun seyirci kaldığı drama dikkat çekmek için harekete geçti. 750 binden fazla şirketi temsil eden İstanbul iş dünyasının en büyük meslek örgütü İstanbul Ticaret Odası Meclisi, “İsrail güçlerini durdurmaya ve insani yardımların bölgeye sürekli bir şekilde ulaştırılmasının devamını sağlamaya çağırıyoruz” açıklaması yaptı. Filistin'e ortak destek bildirisinde ‘‘Gazze’de Filistinliler ile birlikte insanlığın da ölmemesi için uluslararası toplumu İsrail güçlerini durdurmaya çağırıyoruz. İnsani yardımların bölgeye sürekli bir şekilde ulaştırılmasının devamını sağlamaya çağırıyoruz’’ ifadesi kullanıldı.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da gazetecilerle buluşmasında konuya dikkat çekerek değerlendirmelerde bulundu. Bahçıvan, “Bölgeye tam anlamıyla bir huzur gelmeden ekonominin geleceğiyle ilgili bir fikir ortaya konmasını çok doğru bulmuyorum. Huzurun olmadığı yerde bereket olmaz. Yaşananlar İsrail’in kendi ekonomisi için de ciddi anlamda tahribat yaratacak. Bu durumun İsrail’e ihracatımızda düşüş getireceğini düşünüyorum” açıklamasını yaptı.
Benim dileğim, sivillerin başka zararlar görmeden normal hayatlarına dönmesi, bölgedeki barışın bir an önce tesis edilmesi… Türk iş dünyasının barış çağrıları, uluslararası iş camiasından da karşılık bulmalı…

GÜNÜN NOTU:

Savaşa İsrail vatandaşları da tepkili… Bir grup İsrailli, "Netanyahu'yu alın, esirleri verin" sloganı attı. Cephedeki bir asker ise birliği ziyaret eden Başbakan Netanyahu'ya "Senin yüzünden 3 arkadaşım öldü" diye bağırdı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
VEDA 03 Kasım 2023