Faiz %80'e vurdu! KGF nerede kaldı?
Politika faizinin bu ay %40'a inmesi bekleniyordu. 19 Mart'tan sonraki olağanüstü döviz talebi, Merkez Bankası'nı faiz artışına mecbur bıraktı. Likiditeyi baskı altına aldı. Nakit akışı daraldı, kredi almak zorlaştı. Reel sektör bunaldı!
GEÇEN hafta manşete taşıdığımız Yener Karadeniz imzalı haberde, iş dünyası temsilcileri 'Bu faizlerle üretim yapmak mümkün değil' diyordu. Bu süreçte 81 ilin tüm oda başkanlarının dinleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu; "En büyük sorun finansmana erişim" diye açıkladı. Dün, Ankara Haber Müdürümüz Hüseyin Gökçe'nin bildirdiğine göre, ASO Başkanı Seyit Ardıç; "Bu faizlerle bırak yatırımı üretim bile yapamıyoruz" diyor.
'Merkez Bankası faizi' yeniden 49'a çıktı. ATO Başkanı Gürsel Baran bir süredir; "Politika faizindeki indirimleri aynı oranda ticari kredi faizlerine yansıtmayan" bankaların 'bu kez de faiz artırımını yansıtmamalarını' istiyor. Durum ise tam tersi gelişiyor. Kredibilitesi en yüksek firmalara önerilen faiz yüzde 52-53. Ortalama 55. Besfin CEO'su finansal danışman Ferda Besli, kredilerin şirketlere maliyetini hesapladı; yüzde 73,7. İlan edilen faizle ödenen faiz arasında yaklaşık 20 puan fark var! Biz de bu çarpıcı analizi dün manşete taşıdık. Dünkü manşetimize teşekkür eden bir reel sektör temsilcisi, konunun bir başka boyutuna da dikkat çekti:
"Firmalarımızın finansal matematiği zayıf. Tabela faizini ödeyeceğini düşünüyor. Oysa, BSMV'siydi, masrafıydı, komisyonuydu, iki gün mevduatta kalsın ricasıydı derken, maliyet çok yükseliyor. Siz doğru hesap yapmışsınız. Hatta, çoğu firmamızdan yüzde 57-58 faiz istendiğini ve çoğunun faiz ödemesini her ay yaptığını hesaba katarsanız, kredinin maliyeti yüzde 80'e vuruyor. 10 milyon lira kredi aldıysak, şirketimizin kasasından 18 milyon lira çıkacak!"
Arkasından da ekledi; "Ha, sahi KGF kredisi çıkacaktı. Sadece hammadde alımına müsaade edilecekti. Ne oldu o iş?"
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.