İzmir’e direkt yurt dışı uçuşların artması lazım

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den

İzmir, geçen hafta turizm sektörünü bir araya getirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TÜRSAB ortaklığıyla düzenlenen Uluslararası Travel Turkey Fuarı, Fuar İzmir'de 13. kez kapılarını açtı.

Fuarda İzmir'in ve Türkiye'nin turizm potansiyeline dikkat çekilirken, yapılacak çalışmalarla beraber 2023 yılında 75 milyar dolar gelir ve 65 milyon turistle beraber Türkiye'nin dünya turizm sıralamasında ilk beşe girmeyi hedeflendiğine vurgu yapıldı. Bu yıl 43 farklı ülkeden bin 284 firmanın katıldığı fuara, Dominik Cumhuriyeti, Seyşeller, Ruanda, Malta ve Bangladeş gibi ülkelerin yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi ilk kez katıldı.

İzmirliler, kentin en büyük potansiyellerinden birini barındırması nedeniyle bu fuarı çok önemsiyorlar. Fakat fuardaki doluluğun bu potansiyeli ve verilen önemi karşıladığını söylemek güç. İzmir gibi ülkenin turizm destinasyonlarının göbeğinde yer alan ve böylesine modern bir fuar alanına sahip bir kent bence daha fazlasını hak ediyor. Fuarda, sektörün temsilcileriyle yaptığım görüşmelerde hem İzmir’in, hem de fuarın önündeki en büyük engel olarak İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan yurt dışına direkt uçuşlarının yetersiz olmasını gösterdiler.
Yıl içinde İzmir’den 35 ülkedeki 68 kente direkt uçuş gerçekleştiriliyor. Bunların önemli bir kısmının sezonluk uçuşlar olduğunu belirtmekte fayda var. Daha çok deniz-kum-güneş amaçlı turistleri taşıyan sezonluk uçuşların önemini inkar edemeyiz. Fakat İzmir’in turizm potansiyeli bunlarla sınırlı değil. Doğa, inanç, kültür, tarih turizmi yanında özellikle fuar, kongre ve sağlık turizmi konusundaki potansiyelin değerlendirilmesi için yurt dışındaki uçuş noktalarının artırılması lazım. Üstelik bunlar kişi başı harcama açısından da çok önemli turizm türleri. Kent ekonomisine yön veren kişi ve kuruluşların THY’nin İzmir’i hub yapması önerisi şimdilik olumlu yanıt bulmadı.

Direkt uçuşların sadece turizm değil tüm sektörlere ve dolayısıyla ilin ekonomisine büyük fayda sağlayacağı su götürmez bir gerçek. Bunu İzmir ile de sınırlamamak lazım. Bütün Ege kentlerinin bundan faydalanacağı açık. Dünyaya baktığımızda ekonomisi güçlü kentlerin bu sorunu çoktan hallettiğini görüyoruz. İzmir de yurt dışı direkt uçuş problemini bir an önce çözmeli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Zeytinde hasat zamanı… 30 Kasım 2023