'Ne yapayım, tefeciye mi gideyim?'
İşler ve sektörler farklı olsa da şu sıralar Türkiye'nin her yanında finansmana erişim bir numaralı sorun olarak öne çıkıyor. Türkiye'nin en büyük 6'ncı ekonomisi olan Antalya'da dinlediklerimiz bunu ziyadesiyle teyit etti.
Salı günü Antalya'daydık. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman'ın davetiyle, Dr. Bader Arslan moderatörlüğünde, finansal danışman Ali Ağaoğlu ve ben, Türkiye ekonomisindeki gidişatı tartıştık.
ATSO Başkanı Hacısüleyman, finansmana erişim sorununun Antalya iş dünyasının şu sırada en önemli sıkıntısı olduğunu ifade etti. Ardından; "Biz finansmana erişimi tüketmek için değil üretmek için istiyoruz" diyerek taleplerinin altını çizdi. KOBİ sahipleri, orta ve hatta büyük boy işletmelerin hepsi "Biliyoruz faizler çok yüksek. Acil sorunumuz krediye ulaşmak. Türkiye'nin her yeriyle iş yapıyoruz. Cirolar yüksek görünüyor ama satış adetlerinde ciddi düşüş var. Piyasa yavaşladı. Nakit akışı büsbütün yavaşladı" diyor.
Bir sanayici, "Enflasyon düşüyor. Daha da düşecek diyorlar. Emin olamıyoruz ama inanıyoruz. Ancak bu iş çok uzadı. Maliyetlerimiz ve işletme sermayesi ihtiyacımız öylesine arttı ki, özsermayemiz güdük kaldı. Dönmemiz için nakde ihtiyacımız var. Bedelini ödemeye razıyız ama paraya ulaşamıyoruz" dedi.
Gübre sektöründen bir başka sanayicinin serzenişi ise çaresizliğini vurguluyordu: "Eskiden bizim sektörde vade hasattı. Şimdi uzadıkça uzuyor. Çünkü çiftçi de sıkıntıda. Üretime devam etmem lazım. Yüzde 90 ithalata dayalıyız. Dün elime koçan koçan çek verenler, şimdi piyasadaki çeklerimi ödeyebilmem için kredi vermiyor. 'Neden' diye sorduğumuzda, 'Kusura bakmayın bizim de limitlerimizi kıstılar. Aşarsak cezalandırılıyoruz' diyorlar. Kamu bankaları, özel sektör bankalarına yönlendiriyor, 'biraz da onlar elini taşın altına koysun' diyor. Şaşırdık, kaldık. Herkes derdimizi anladığını söylüyor ama kimse elini uzatmıyor. Ne yapayım, tefeciye mi gideyim?"
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.