Neden hep mevduat dayak yiyor?
Mevduata getirilen stopaj artışı, piyasaya yapacağı etkilerin dışında, önemli soru işaretleri yarattı. Çalışma yapıldığı söylenen ama hiç ses çıkmayan rant gelirleri neden vergilendirilmiyor? Neden hep kümestekiler hedef alınıyor?
Mevduat sahipleri dün sabah bir şoka uyandı. İşin özü; mevduat ve yatırım fonlarına uygulanan stopaj oranı yükseltildi. Tam da Merkez Bankası'ndan yüklü bir faiz indirimi beklenirken...
"Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu" dedirtecek cinsten bir karar neden verildi? Anlamakta güçlük çekiyoruz. Konuştuğumuz hiç bir bankacı buna 'anlamlı' bir açıklamada getiremedi. Vergi adaleti diyen var, işi bütçeye bağlayan var. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in önceki gün Londra'da hükümetin bütçe açığı hedefinin tutmayabileceği yönündeki sözlerine dikkat çekiliyor. Bütçenin acil ihtiyaçları arttığı için böyle bir yola gidildiği söyleniyor.
Peki o zaman soralım; Mevduata uygulanan stopajın artırılmasından elde edilecek gelir ne kadardır? Ya da şöyle de sorabiliriz; neden vergi adaleti varsa yoksa mevduat üzerinden sağlanmaya çalışılır? Mesela 4 milyonun üzerinde hiç bir kontrata bağlı olmayan, dolayısıyla vergisi de verilmeyen kiralık olduğu belirlenmişti. Mesele vergi adaleti ve bütçenin deliklerini kapamaksa neden bu vergi dışında kalan rant gelirlerinin üzerine gidilmez? Muhtemelen buradan elde edilecek gelir mevduata getirilen stopaj artışından misli misli yüksektir. Mesele salt vergi adaleti ise, neden borsa gelirleri değil de sabit getiriye razı olmuş vatandaş vergilendirilir?
Neyse, burada durayım. Pazartesi günü gazetemizde yayımlanan Şans Sohbetleri'nde Ali Ağaoğlu ile bu konuyu ele almış, başlığı da "ekonomi/hakan-guldag-ve-ali-agaoglu-degerlendirdi-stopaj-sifirlanirsa-para-politikasi-etkinlesir-haberi-828863" target="_blank" rel="noopener">Stopaj sıfırlanırsa, para politikası etkinleşir" demiştik. Tam tersi oldu. Bakarsınız şimdi de bu soruları sorduk diye, borsaya vergi getirilir.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.