Türkiye İş Bankası’nın teknolojik gelişmesinin kitabı
Aydoğan Özkan‘ın yazdığı “Dünden Bugüne İş Bankası’nın Teknoloji Tarihi‘’nde bankanın kurucusu Atatürk’ün şu sözleri dikkat çekiyor: “Kurumlar için en önemli sermaye zekâ, dikkat ve iffettir, teknik ve metodik çalışmasını bilmektir.”
Elimde Aydoğan Özkan‘ın yazdığı “Eskişehir Yolu Sekizinci Km/ Dünden Bugüne İş Bankası’nın Teknoloji Tarihi‘’ başlıklı kitap var. 5 kişilik bir ekip tarafından yürütülmüş titiz bir çalışmanın ürünü olan kitaptan alıntılarımı aktarıyorum. Babam Ali Mümtaz Arolat‘ın Umumi Muhasebe Müdürü olarak görev yaptığı Türkiye İş Bankası‘nın fiili kurucusu Atatürk, 26 Ağustos 1924’te bankanın yönetimine hitaben şöyle diyor:
-Kurumlar için en önemli sermaye zekâ, dikkat ve iffettir, teknik ve metodik çalışmasını bilmektir.
-Bankada ilk teknoloji girişimi Celâl Bayar’ındır. Bayar ve arkadaşlarının, ilk yıllarda uzayan giden mesaileri makineleşme ve ilgili eğitimle giderme girişimleri, Atatürk’ün iltifatlarına mazhar olur.
-Bankacılık alanında ilk kez bilgisayar kullanan kuruluş İş Bankası’dır. Burhan Karagöz’ün sözleriyle ‘’İnanıyorum ki, otomasyona geçmeyen, işlemlerini elle yürüten bankanın yaşama şansı yoktur.”
-1965‘te Genel Müdür Bülent Yazıcı'nın UNIVAC 1050‘nin düğmesine basmasıyla bankacılığın elektronik çağı da başlar.
-Teknolojinin makine özdeşi olmadığını bankanın kurduğu Softtech’den anlıyoruz. Softtech, yerel sermayeli en büyük yazılım şirketi olarak gelecek vaat eden genç mühendisleri keşfederek istihdam ediyor. 15. genel müdür, sonradan da yönetim kurulu başkanı olan Ersin Özince‘nin sözleriyle ‘’ İş Bankası’nda dönüşümün öznesi, transformatörü yetkin kadrolarıdır.‘’
-Bütün bunlardan çıkan dersi 2011’den bu yana Türkiye İş Bankası Genel Müdürü olan Adnan Bali şöyle özetliyor: Şirketler şayet önlerindeki tehditleri ve fırsatları doğru zamanlarda fark edemeyip statikleşirse, adını ne koyarsanız koyun, herhangi bir dönüşüm trendi o şirketi siler geçer...
Reklamdaki sloganla ‘’Dur bakalım, daha ne icatlar çıkaracaklar‘’ diyen İş Bankası’na, Türkiye ve dünya yolculuğunda nicesini diliyor, İş Bankası Kültür Yayınları’nı bu özenli yayın için kutluyorum.
Bugünün sözü: ‘’Dünden Bugüne İş Bankası‘nın Teknoloji Tarihi‘’ bir Türkiye İş Bankası Kültür yayını… Tüm DÜNYA okurlarına öneriyorum.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.