Deri sektörü katma değerle alım gücü yüksek pazarlarda ihracata tutunacak
Expo Riva Schuh Garda Bags Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu 12. Kez Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından üstlenildi. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, İtalya’da, uluslararası katılımda Çin’in ardından Türkiye’nin dünya ikincisi olduğunu dile getirdi.
EKONOMİ / İZMİR
Ayakkabı ve saraciye sektörlerinde dünyanın en büyük pazarı İtalya’da Expo Riva Schuh Garda Bags Fuarı’nda 103. kez kuruldu. Türk ayakkabı ve saraciye sektörü 95 firmayla en büyük pazaryerinde yerini aldı. Expo Riva Schuh Garda Bags Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu 12. Kez Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından üstlenildi. İtalya’da, uluslararası katılımda Çin’in ardından Türkiye’nin dünya ikincisi olduğunu dile getiren Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, Garda’da Avrupa’daki ekonomik resesyonun devam ettiğini gözlemlediklerini, Türkiye’de maliyetlerdeki artış nedeniyle basic ürünlerde dünyadaki rakiplerle fiyat rekabetine giremediklerini, Türk deri sektörünün katma değerli ürün ithal eden pazarlarda rekabet edebileceğini söyledi.
Garda Fuarı genel olarak iyi geçmese de pazarda Türk deri sektörünün varlığını sürdürdüğünü göstermek adına yer alınması gerektiğini dile getiren Zandar, “Garda Fuarı’nın son günü katılımcı firmalarımızla yaptığımız görüşmelerde yüzde 80’lik kısım, ihracat bağlantılarında geçen yıllara göre düşüşler olduğunu dile getirdi. Fuarın verimli geçtiğini beyan edenlerin oranı yüzde 10’da kaldı. Diğer yüzde 10 ise; çok verimsiz bir fuar geçirdiklerini ifade ettiler. Avrupa pazarındaki tedirginlik devam ediyor. Avrupa’da 2024 yılında mağazaların sayısında yüzde 18 düşüş yaşandı. Rusya Federasyonu sadece Çin’den alışveriş yapmaya devam ediyor. Amerika bizler için bir alternatif olabilecek potansiyele sahip. Onlar da belirsizlikler yüzünden karar veremiyorlar” diye konuştu.
ABD Ayakkabı Perakendecileri Derneği ile görüştüler
Fuar süresince, ayakkabı ve saraciye sektörleri açısından hedef pazar konumundaki ABD’de gerçekleştirilebilecek ortak etkinlikler kapsamında ABD Ulusal Ayakkabı Perakendecileri Derneği Başkanı Mark Denkler ile bir toplantı yaptıklarını da paylaşan Zandar, “Türkiye’de maliyetlerdeki artış nedeniyle basic ürünlerde dünyadaki rakiplerimizle fiyat rekabetine giremiyoruz. O nedenle Türk deri sektörü katma değerli ürün ithal eden pazarlarda rekabet edebilir. ABD pazarını bu nedenle önemsiyoruz. ABD pazarında ihracatımızı artırabileceğimize inanıyoruz. Türk deri sektörünün 2025 yılı ocak – mayıs döneminde ihracatı yüzde 4 azalışla, 650 milyon dolardan 627 milyon dolara düşerken, ABD’ye ihracatımız yüzde 22’lik artışla 19,5 milyon dolardan 23,7 milyon dolara yükseldi. ABD pazarı bize umut veriyor” diye konuştu.
Halil Gündoğdu: “2026 için çalışmalara başladık”
Garda Bags bölümünde düzenlenen uluslararası networking etkinliğinde ise Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu yer aldı. Gündoğdu, Türkiye’nin saraciye sektöründeki üretim ve ihracat potansiyelini yabancı alıcılara tanıttı. Expo Riva Schuh Garda Bags Fuarı’nın bir sonraki edisyonunun 10-13 Ocak 2026 tarihlerinde düzenleneceğini ifade eden Gündoğdu, Garda Fuarı’nın uluslararası fuarlar arasında en doğru ayakkabı çanta fuarı olarak öne çıktığını, Garda Fuarı’na katılan firmaların verimli sonuçlar aldıklarını, 2026 yılında Garda Fuarı’nda Türk ayakkabı ve saraciye sektörlerinin yoğun bir katılımla yer almaları için bugünden çalışmalara başladıklarını vurguladı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.