Hububat ihracatı Şubat’ta 2,1 milyar dolar oldu
Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün Şubat ayı ihracatı 2,1 milyar dolar olarak açıklandı.
GAZİANTEP
İhracatını bu dönemde yüzde 2 artırmayı başaran hububatçılar, tarımsal üretim grubu içinde yer alan bitkisel ürünler alanındaki ihracat paylarını yüzde 49,9'a taşıdı. Toplam hububat ihracatının 2,2 milyon ton olarak gerçekleştiği ilk 2 ayda KG başına ortalama ihracat fiyatları 0,94 dolar oldu. En fazla ihraç edilen mal grubu 183,2 milyon dolar ile çikolata ve kakao içeren ürünler olurken, onu 173 milyon dolar ile ayçiçek yağı takip etti. Buğday ithalatındaki sınırlamalara bağlı olarak, ihracatı yüzde 37,6 azalışla 160,8 milyon dolar olan buğday ununun toplam hububat ihracatı içindeki payı yüzde 7,6’ya geriledi. En fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Irak, ABD ve Suriye olurken Afrika ülkelerine ihracatta yüzde 13,6 artış sağlandı.
“Afrika’ya 2 ayda 500 milyon dolardan fazla hububat ihraç ettik”
Türkiye’nin toplam hububat ihracatı içindeki payı yüzde 25’e yaklaşan Afrika’nın yeni dönemde artan ticari potansiyeline dikkat çeken TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu şunları söyledi:
“2024 yılı sonunda hububat ihracatımızın 2,9 milyar dolara ulaştığı Afrika, Orta Doğu pazarının ardından sektörümüzün en büyük ikinci ihracat bölgesi. Nüfusu 1,5 milyara yaklaşan ve sektörel ihracatımızda AB ve ABD’nin paylarının toplamının üzerinde bir paya sahip bulunan kıtanın ürünlerimize olan talebi her geçen yıl daha da artıyor. Mevcut ticari hacim anlamında en fazla Cezayir, Libya ve Mısır gibi gelişmekte olan ülkelerin yer aldığı Büyük Sahra ülkeleri ile işbirliği yapıyoruz. Bununla beraber, Sahra Altı’nda sağlıksız ve elverişsiz koşullarda beslenen nüfusun buğday unu, makarna, bitkisel yağ gibi başlıca gıda ürünlerine ulaşımı noktasında da önemli bir sorumluluk üstleniyoruz. 2025 yılının ilk 2 ayında ihracatımızın yüzde 13,6 arttığı Afrika ülkelerine, 507,9 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Gelecek dönemde Afrika genelinde de Orta Doğu’da olduğumuz kadar etkili olmak istiyoruz.”
“Cibuti gıda ticareti için önemli bir lojistik geçidi”
Hububat sektöründe faaliyet gösteren uluslararası firmaların ve onların bağlı olduğu ihracatçı birliklerinin Afrika’da ciddi girişimleri olduğunu belirten Tiryakioğlu şunları söyledi:
“Etiyopya gibi denize kıyısı olmayan ülkeler için bir lojistik geçidi olan Cibuti’ye geçtiğimiz yıl 300 milyon dolara yakın ihracat yapmıştık. Kızıldeniz ile Aden Körfezi’ni birleştiren ve Afrika ile Asya arasındaki en önemli ticaret yollarından birinde yer alan Cibuti’de sektörel ihracatımızın yarıdan fazlasını Güneydoğu’dan gerçekleştirdik. Bu yılın ilk 2 ayında ise, Cibuti’de 47,2 milyon dolara ulaştık. İhracatçı birliklerimizin yürüttüğü alım heyeti programları ikili ilişkileri pekiştirirken, firmalarımızın bu ülkede yaptığı dönüştürücü yatırımlar tedarik zinciri lojistiğinin kolaylaşmasına büyük katkı sağlayacak. Tüm bunlar Türkiye’nin Doğu Afrika pazarındaki etkinliğini daha da artıracak gelişmeler. Dünyadaki işlenmemiş ekilebilir arazilerin yarıdan fazlasına ev sahipliği yapan Afrika’da modern tarımsal üretim tekniklerinin yaygınlaşması da yeni fırsatlar oluşturabilir. Özellikle Gana, Togo ve Sudan gibi ülkeler bu açıdan büyük potansiyele sahipler. Buradaki ilerlemeler hem bölgesel kalkınmaya yarar sağlayabilir hem de uluslararası yatırım tecrübesine sahip firmalar için ürün ve müşteri çeşitliliği anlamında fırsatlar anlamına gelebilir.”
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.