Mermer ve doğaltaşçılardan finansa erişim ve kredi imkanlarının artırılmasını talebi

Denizli Madenciler ve mermerciler Derneği Başkanı Mehmet Serter, üreticinin finansa ve krediye erişimde yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Bu konularda adım atılmadığı takdirde ‘sektörden kötü haberler gelmeye başlayacağı uyarısında bulunan Serter, Çin pazarı yerine Hindistan’a odaklanma önerisinde bulundu. Serter, “Sıkıntılı bir yıl. Ama talepler yok olmaz ertelenir. Umutlu olmak zorundayız” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Mermer ve doğaltaşçılardan finansa erişim ve kredi imkanlarının artırılmasını talebi

NİHAT DELİBAŞI / DENİZLİ

2021’de 280 milyon dolar doğaltaş ihracatı gerçekleştiren Denizli ihracatının 2022’de 270, 2023’te ise 213 milyon dolara gerilediğini hatırlatan DENMERDER Başkanı Mehmet Serter, blok ve işlenmiş mermer ihracatında üst üste 2 yıldır düşüş yaşayan sektör ihracatının yönünün bu yılın ilk 2 ayında artıya döndüğünü belirterek, “Rakamlar nispeten iyi geliyor. İşlenmiş doğaltaşta Denizli yüzde 23.5 gibi iyi bir artışı var. 2021- 22 rakamlarına gelmek üzereyiz. Ama blok ihracatında ilk 2 aylık ihracat düşüşü ise yüzde 55. İşlenmiş doğaltaş ihracatının artarak devam etmesini temenni ediyoruz” dedi.

Xiamen Fuarı beklentilerden uzak

Bu yıl 24. Kez düzenlenen  Xiamen Taş ve Taş teknolojileri Fuarı’na 56’sı milli 32 bireysel  olmak üzere 88 Türk firmasından 6’sının Denizli firması olduğu bilgisini paylaşan Serter, Denizli Sanayi Odası’nın ticari heyet organizasyonuna ise 10 firmanın temsilcisinin katıldığını dile getirdi. Serter, “Çin’deki gayrimenkul, inşaat sektörü 2024’te toparlar mı umut ediyorduk. Ama herhangi bir umudun olmadığını ve işlerin orada daha kötüye gittiğini görmüş olduk” dedi. Bu gelişmeye karşın Hindistan pazarından gelen büyüme haberlerine odaklanma çağrısında bulunan Serter, “Hindistan, Çin’in tam tersi durumda. Orada inşaat sektörü büyüyor. Daha çok iş yapma düşüncesindeler. Ama Hindistan’ın çin’in boşluğunu doldurması için çok zamana ihtiyaç var. Blok ihracatında Hindistan tek artan Pazar. İlerleyen yıllarda daha iyi olacaktır. Marble İzmir Fuarı’na Hindistan’tan önemli sayıda ziyaretçi bekliyoruz. Yılın kalan dönemi için Marble gösterge olacak” dedi.

Ekonomik göstergeleri yakından takip ediyoruz

Marble’a Avrupa ve Körfez ülkelerinden katılım öngördüklerini dile getiren serter, avrupa7da toparlanmanın 3. çeyreğe sarkabileceğini hatırlatarak şöyle devam etti, “Beklentileri çok yükseltmemek gereken bir dönemdeyiz. Amerika ve Avrupa durağandayken çok başarılı bir Marble beklememek lazım. Ama bu inişin bir çıkışı olmaz. Zira  ekonomide talepler yok olmaz ertelenir. Dolayısıyla belli bir süre sonra bu işler toparlanacak. Sektör firmalarının bu duruma karşı bloktan ziyade işlenmiş ürünlere yönelerek farklı Pazar, kanallara yönelmeye başladı. Diğer sektörlerle de ortak noktamız finansa erişim. Merkez Bankası’nın faiz artışı ile birlikte TL bazlı finansa  ulaşmak istediğinizde yüzde 60- 65’lerle kredi kullanmanız sözkonusu ve bu kredilerde yine MB’nin büyümeyi yüzde 2 vermesinden dolayı firmalar ancak kapattıkları kredi kadar kredi kullandırılabiliyor. Dolayısıyla finansa ulaşmak isteyen firmalarımız sıkıntı yaşıyor. Maalesef birkaç konkordatomuz var sektörümüzde. İhracatın işlenmiş doğaltaş rakamlarının toparlanması ile beraber umarım kötü haberler duymayız. 2024’ işlenmiş doğaltaş olarak 2023’ten daha iyi geçeceğini umut ediyorum.”