Diyarbakır'da tekstil sektörü alarm veriyor! 8 firma kepenk indirdi
Diyarbakır’da yüksek istihdam vaadi ile yatırıma başlayan tekstil sektöründe, yaprak dökümü başladı. 8 firma kepenk kapattı, 10’u tehlike altında.
Diyarbakır’da 93 parsel üzerinde kurulan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Tekstilkent’te 72 firma faaliyet gösteriyor. 21 firmanın da inşaatı devam ediyor. Ancak Diyarbakır için başlangıçta umut vaat eden tekstil sektöründe tehlike çanları çalmaya başladı.
Artan kredi faizleri, yüksek teminat bedelleri ve TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı, tekstil sektörünü ihracat pazarında zor duruma düşürdü.
10 firma daha kapanma tehdidi altında
Avrupa piyasasında iş bulamayan Diyarbakır’daki tekstil firmaları ya kepenk kapatmak zorunda kaldı ya da kapanma riskiyle karşı karşıya. Avrupa ülkeleri ticarette Asya pazarına yönelirken, Diyarbakır’daki işletmeler sipariş alamayınca son üç ayda 8 tekstil firması kapısına kilit vurdu, 10 firma daha kapanma tehdidi altında.
Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı Sezai Ayas, işletmelerin en büyük giderinin işçilik olduğunu belirtti. Ayas, "Artan maliyetler ve düşen siparişler sektörde ciddi bir daralma yaratıyor. Son üç ayda 8 firma kapanırken, 10 firma ise üretimini durma noktasına getirdi. Özellikle Güney Asya ülkeleriyle rekabet edemiyoruz. Mısır, Bangladeş, Endonezya gibi ülkeler daha avantajlı hale geldi. Avrupa ve ABD pazarında Türkiye’nin payı giderek azalıyor. O yüzden tekstil kan kaybediyor" dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.