Amfibi hizmet aracı YETX’in ilk ihracatı Kuzey Amerika’ya

Dünya genelinde zorlu arazi koşullarında kullanılan ve SHERP teknolojisiyle geliştirilen amfibi hizmet aracı, Orso Off Road Solutions ve Ukraynalı Quadro International işbirliği ile Gemlik’te üretilmeye başlandı. YETX markasıyla pazara sunulan özel arazi aracının ilk ihracatı da Kuzey Amerika’ya yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Amfibi hizmet aracı YETX’in ilk ihracatı Kuzey Amerika’ya

Esra Özarfat
BURSA - Orso Off Road Solutions ve Quadro International işbirliği ile Orso tarafından YETX marka UTV üretiminin yapıldığı Gemlik Serbest Bölgesi’ndeki tesisin açılışı yapıldı. Açılışa Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Vasıl Mıronoviç Bodnar, Orso Off Road Solutions kurucusu Sergei Samokhvalov, Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hamaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fethi Yıldız, Gemlik Kaymakamı Hasan Göç ile iş dünyası temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Orso Off Road Solutions Türkiye Genel Müdürü Erman Ersöz; coğrafyası, gelişmiş endüstrisi ve pazarlara yakınlığı nedeniyle Türkiye’yi bir üretim üssü olarak seçtiklerini ve SHERP teknolojisi ile Ukrayna’da geliştirilen çok amaçlı özel arazi aracının Gemlik’te üretilerek YETX markasıyla pazara sunulacağını söyledi. Gemlik Serbest Bölge’de 4 bin metrekarelik tesiste üretime başladıklarını, ayda 20 araç üretim kapasitesine sahip olduklarını belirten Ersöz, hedeflerinin 5 yıl içinde yılda bin araç üretme kapasitesine ulaşmak olduğunu vurguladı.

Erman Ersöz, “Türk şirketi ORSO olarak, Ukraynalı Quadro International firması işbirliği ile SHERP teknolojilerini kullanarak YETX arazi araçlarının üretimine başladık. Şu an için İşbirliğinin ilk aşaması, YETX arazi araçlarının büyük ölçekli bir montaj operasyonudur ve ORSO'nun stratejik hedeflerinden birisi, ürünün yerlileştirilmesi olacaktır. Kısa zamanda yüzde 70 yerlilik oranına gelmeyi değerli tedarikçilerimizle hedeflemekteyiz. Aracımız tam bir mühendislik harikası. Dünyada 103 patente sahip. Aracımız 35 derece eğime, 1 metre kadar yüksekliğe çıkabilmektedir.

Lastiğimiz kısa süre içerisinde inip şişerek farklı arazi koşullarında hareket kabiliyeti sağlamaktadır. Zorlu arazi koşullarında 65 saat çalışabilmektedir. Direksiyon yerine levye olması araca özel bir manevra kabiliyeti sağlamaktadır. 5 ve 8 kişilik versiyonlarına ek olarak römork da eklenebilmektedir. Araç AFAD gibi kurumların arama kurtarma çalışmalarında, orman yangın söndürme çalışmalarında, insani yardım faaliyetlerinde, madencilik, yakıt, gaz, elektrik nakil hatları ile rüzgar güllerinin bakımları gibi ulaşımın zor olduğu, çamur, bataklık, su gibi zorlu arazi koşullarının bulunduğu alanlarda rahatlıkla kullanılabiliyor” dedi.

İlk ihracat Amerika’ya

Suda, bataklıkta, karda, kayalık alanda, ormanda, zor arazi ve iklim koşullarında, personelleri, ekipmanları rahatlıkla ulaştırma kabiliyetine sahip yeni UTV YETX’i başta Kuzey Amerika olmak üzere ihracata başlayacaklarını ifade eden Ersöz, Türkiye pazarına da belli bir kapasite ayırdıklarını aktardı. “İlk parti ihracatımızı Kuzey Amerika’ya Bursa’dan yapacağız” diyen Erman Ersöz, “Türkiye’nin endüstrileşmesine ve coğrafyasına güvenerek, nitelikli insan gücüne ve tedarikçi gücüne inanarak 2024’te de ikinci hattımızı devreye almayı planlıyoruz. YETS, öztürkçede ‘maharetli’ anlamına geliyor. Projenin çok başarılı olacağına yürekten inanıyoruz” diye konuştu.

Törende söz alan Vasyl Bodnar da, Türkiye ile Ukrayna arasındaki dostluğa dikkat çekti. Büyükelçi Bodnar, “Son dönemde Türkiye’den çok büyük yardım ve destekler aldık. Bu nedenle yöneticilere ve Türk halkına özel olarak teşekkür ediyorum. Bursa’daki yatırımı nedeniyle Sergei Samokhvalov başta olmak üzere firmanın bütün yöneticilerini ve çalışanlarını tebrik ediyorum. Yaşasın Türkiye, Yaşasın Ukrayna” diye konuştu.

Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hamaloğlu da, “Gemlik Türk otomotiv sektörü için çok önemli bir merkez haline geldi. Yerli otomobilimiz Togg’un üretime başlamasının ardından batarya fabrikasının da temeli atıldı. Şimdi sırada çip üretiminin yapılacağı tesis var. Gemlik adına önemli bir yatırıma ev sahipliği yapmaktan mutluyuz. Yabancı yatırımcıları Gemlik’e davet ediyoruz” şeklinde konuştu.