Hollandalı petrol devi Shell'den BP hamlesi!
Son dönemde ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalan petrol şirketi BP, tasarruf önlemleri üzerinde çalışırken, Hollandalı enerji devi Shell'in BP’yi satın almak üzere harekete geçtiği bildirildi.
Shell, rakibi BP’yi satın alma olasılığını değerlendirmek üzere danışmanlarıyla birlikte hazırlık yaptığı bildirildi. Ancak şirket, resmi bir tekliften önce BP’nin hisse senedi ve petrol fiyatlarında daha fazla düşüş yaşanmasını bekliyor.
Bir dönem benzer büyüklükte olan BP ve Shell arasında son yıllarda fark açıldı. Shell’in piyasa değeri yaklaşık 149 milyar pounda ulaşarak, BP’nin neredeyse iki katına çıktı.
Geçtiğimiz günlerde Shell'in İcra Kurulu Başkanı Wael Sawan, Financial Times'a BP için olası bir devralma teklifi sorulduğunda, daha fazla Shell hissesi geri almayı tercih edeceğini söyledi. Bir Shell sözcüsü yorumları doğruladı.
Shell'in büyük satın almalar gerçekleştirme kapasitesi Sawan'a sorulduğunda, son birkaç yıldaki ilerlemeye rağmen "kendi evimizi düzene sokmalıyız, yapacak daha çok işimiz var" dedi.
Londra'daki rakibini devralması Shell'i küresel enerji sektöründe daha da büyük bir güç haline getirecek ve Exxon ve Chevron gibi şirketlere rakip olacak bir ölçek kazandıracak.
Birleşme, anlaşmanın büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda, muhtemelen düzenleyici incelemeyi de davet edecek.
Shell, BP'nin ya da başka bir talibin ilk hamleyi yapmasını bekliyor
Shell bu hafta kâr beklentilerini aşan güçlü ilk çeyrek sonuçları açıkladı ve 3,5 milyar dolarlık bir hisse geri alımı başlattı.
Bloomberg News'e konuşan bazı kişiler, Shell'in BP'nin ya da başka bir talibin ilk hamleyi yapmasını bekleyebileceğini ve mevcut çalışmalarının böyle bir senaryoya hazırlanmasına yardımcı olabileceğini söyledi.
Haberde, görüşmelerin henüz erken aşamalarda olduğu ve Shell'in bir mega birleşme yerine hisse geri alımlarına odaklanmayı tercih edebileceği belirtildi.
Bir Shell sözcüsü raporla ilgili soruya "Daha önce de birçok kez söylediğimiz gibi performans, disiplin ve sadeleştirmeye odaklanmaya devam ederek Shell'deki değeri yakalamaya odaklanmış durumdayız" dedi. BP yorum yapmayı reddetti.
2027 yılına kadar 20 milyar dolarlık varlık satmayı planlıyor
Kârlılığı artırma ve maliyetleri düşürme baskısı altındaki BP'nin başkanı Murray Auchincloss, 2027 yılına kadar 20 milyar dolarlık varlık satmayı, harcamaları azaltmayı ve hisse geri alımlarını planladığını açıkladı. Şirket ayrıca yatırımcı güvenini sağlamaya çalışırken strateji şefinin de görevden ayrıldığını duyurdu.
Konu hakkında bilgi sahibi kaynakların Reuters'a verdiği bilgiye göre, aktivist yatırımcı Elliott Investment Management, harcama ve maliyetlerde daha derin kesintiler yoluyla daha yüksek serbest nakit akışı aradığı için strateji şefinin değişmesini istiyordu.
Düzenleyici bir dosyaya göre, BP'deki hissesini % 5'in biraz üzerine çıkararak en büyük hissedarlar BlackRock ve Vanguard'ın arasına yerleştirdi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.