Economist: Avrupa, Erdoğan'a güvenlik için yanaşıyor
Londra merkezli ekonomi dergisi The Economist’in “Europe’s reluctant reset with Turkey” başlıklı analizine göre Avrupa Birliği, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile güvenlik ve savunma alanında yakınlaşmaya yöneliyor. İmamoğlu’nun tutuklanması gibi gelişmeler “rahatsızlık verici” bulunsa da Avrupa, Rusya tehdidine karşı Türkiye ile iş birliğini öncelemeye kararlı görünüyor.
The Economist dergisi, Avrupa'nın savunma alanında Türkiye ile gönülsüz ilişkisine odaklanıyor. Analizde Avrupa’nın güvenlik öncelikleri doğrultusunda Türkiye ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açtığını yazdı.
Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması rahatsız edici bulunmuştu
“Europe’s reluctant reset with Turkey” başlıklı yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en güçlü rakibi Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına rağmen Avrupa’nın bu gelişmeyi “rahatsız edici ama engelleyici olmayan bir durum” olarak gördüğü belirtiliyor.
Erdoğan: “Avrupa’nın güvenliği Türkiye’siz düşünülemez”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 Nisan’daki “Avrupa’nın güvenliği Türkiye’siz düşünülemez” açıklamasını hatırlatan The Economist, Erdoğan’ın abartılı söylemleriyle tanındığını, ancak bu kez tamamen haksız olmadığını belirtiyor. Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemeleri, güçlü ordusu ve Karadeniz’deki stratejik rolü nedeniyle Avrupa’nın Ankara ile daha yakın çalışmaya mecbur kaldığı vurgulanıyor.
Savunma ve Ukrayna’da iş birliği Avrupa’nın çıkarına
Yazıya göre Türkiye, Avrupa savunması için ciddi katkı sunabilecek kapasiteye sahip. Baykar’ın İtalyan Leonardo firmasıyla yaptığı iş birliği buna örnek gösterilirken, Türkiye’nin savaş tankı Altay ve beşinci nesil savaş uçağı Kaan projelerine dikkat çekiliyor.
Ayrıca Erdoğan’ın Ukrayna’ya barış gücü göndermeye istekli olduğu hatırlatılarak, Türkiye’nin Suriye ve Libya’daki Rus karşıtı hamlelerinin Avrupa’nın dikkatinden kaçmadığı belirtiliyor. Türkiye’nin Karadeniz’de NATO veya Rusya’nın donanma yığınağından kaçınmak istediği de analize yansıyor.
Avrupa’nın yeni denklemi
The Economist’e göre Avrupa, Erdoğan yönetimindeki Türkiye ile olan ilişkilerde uzun yıllardır demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları konularını önceledi. Ancak artık bu söylemlerin yerini “çıkar bazlı bir dil” almış durumda. Dergi, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Avrupa Birliği’nin 19 Mart’ta yaptığı açıklamada sadece “Türkiye’nin demokrasi durumu hakkında soru işaretleri doğurduğu” ifadesini kullandığını, o tarihten bu yana kayda değer bir tepki gelmediğini belirtiyor.
Almanya Eurofighter Typhoon savaş uçağı satışı
Almanya’nın, Türkiye’ye yapılması planlanan Eurofighter Typhoon savaş uçağı satışını 17 Nisan itibarıyla askıya almasının, Avrupa’daki istisnai tepkilerden biri olduğunu aktaran The Economist, yeni Alman hükümetinin bu kararı geri çekmesinin de olasılıklar arasında olduğunu ifade ediyor.
Mülteci krizinden Rusya tehdidine: Rotasını değiştiren Avrupa
2016’daki göç krizinde Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye milyarlarca euro vererek mültecileri Türkiye’de tutmayı hedefleyen anlaşmayı hatırlatan dergi, bugün Avrupa’nın önceliğinin “göç değil Rusya tehdidi” olduğunu belirtiyor. Bu nedenle AB'nin artık “Erdoğanca” bir dil konuştuğu, normlar yerine çıkarların öne çıktığı bir döneme girildiği ifade ediliyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.