Bitcoin dünyanın en büyük beşinci varlığı oldu: Amazon ve Google’u geride bıraktı
Bitcoin’in piyasa değeri 122 dolara ulaşarak rekor kırarken, dünyanın en büyük beşinci varlığı konumuna yükseldi. Böylece Bitcoin, Amazon, gümüş ve Google gibi devleri geride bırakarak, altın, NVIDIA, Microsoft ve Apple’ı takip ediyor.

Bitcoin’in piyasa değeri bugün yaklaşık 2,407 trilyon dolar seviyesine çıkarken, dünyada en büyük varlık olarak büyük piyasa değeri hâlâ 22,64 trilyon dolarla altına ait oluyor. Onu da sırasıyla NVIDIA, Microsoft ve Apple izliyor.
Pazar gecesi 120 bin doları ilk kez aşan Bitcoin, yükselişini sürdürerek pazartesi sabaha karşı 02:00 itibarıyla 122.500 dolardan işlem gördü.
The Block’un aktardığına göre, Kronos Research Baş Yatırım Sorumlusu Vincent Liu, "Bu sadece bir momentum rallisi değil, altyapı odaklı bir yükseliş" diyerek bu hareketin üç ana dinamiğe dayandığını şu şekilde anlattı:
"Spot ETF’ler üzerinden gelen kurumsal sermaye akışı, Washington’daki düzenleyici ivme ve giderek elverişli hâle gelen makro likidite."
Yasa tasarıları gündemde
ABD'de spot Bitcoin ETF'lerine yönelen güçlü kurumsal ilgi de dikkat çekiyor.
SoSoValue verilerine göre, haftalardır süren art arda girişlerle bu fonlara 16 milyar dolardan fazla para girişi oldu.
Bu gelişmeler, ABD Kongresi'nde bu hafta “Kripto Haftası” kapsamında ele alınacak önemli düzenlemelere dair beklentilerle birleşiyor. CLARITY Act ve GENIUS Act gibi yasa tasarılarının görüşülmesi ve ilerleme kaydedilmesi gündemde yer alıyor.
Fed’in faiz indirimi
Liu, bu faktörlerin sürmesi ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimine dair daha net sinyaller vermesi durumunda Bitcoin’in daha da yükselebileceğini belirtti. "Artık geleneksel değerleme modellerinin geçerliliğini yitirdiği bir döneme giriyoruz. Eğer ETF talebi devam eder ve faiz indirimi beklentileri güçlenirse, Bitcoin yıl sonuna kadar 130.000 ila 150.000 dolar aralığını test edebilir. Ancak bu sürecin hızı, bireysel yatırımcıların kurumsal sermayeyle birlikte yeniden devreye girip girmemesine bağlı olacak."
Yıl sonunda beklentiler
OSL borsasının Ticari İşlerden Sorumlu Başkanı Eugene Cheung da benzer şekilde, Bitcoin’in 2025 sonuna kadar 130.000 ila 150.000 dolar aralığına ulaşabileceğini öngördü.
Bitcoin için en büyük riskin, bireysel yatırımcıların inancının zayıf olması olduğunu söyleyen Liu, şunları da ekliyor:
“ETF girişlerinde duraksama ya da düzenleme cephesinde yeniden belirsizlik oluşması, şu an yapı itibarıyla güçlü görünen bu makro yükselişi sekteye uğratabilir.”
Altcoinler de hareketli
Bitcoin'deki bu dikkat çekici yükseliş altcoin piyasasına da olumlu yansıdı. Ethereum son 24 saatte yüzde 2,71 yükselerek 3.000 doları aşarken, XRP yüzde 4,82 artışla 2,91 dolara, Solana ise yüzde 3,21 yükselerek 165,9 dolara çıktı.
Piyasanın genel performansını ölçen GMCI 30 Endeksi ise son bir günde yüzde 3,6 artış kaydetti.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.