Türkiye için tsunami riski yok, 6 üzeri deprem imkansız!
Ege Denizi'nde yaşanan deprem fırtınası Yunanistan'ın Santorini Adası yakınlarında volkanik patlamalar yaşanabileceği endişesine yol açtı. Yunan bilim insan ise sismik hareketliliğin volkanik aktiviteyle bir arada olamayacağını açıkladı. Türkiye için tsunami riski olmadığına da dikkat çeken bilim insanları, bölgede 6 büyüklüğünde depremin dahi imkansıza yakın olduğunu aktardı.
Yunanistan'ın volkan ve deprem uzmanları, Ege Denizi'ndeki son sarsıntılarla ilgili yaptıkları açıklamada, volkan patlaması ihtimalinin "neredeyse sıfır" olduğunu belirtti.
Yaklaşık 15.000 kişinin yaşadığı Santorini, Helen Yayı olarak bilinen volkanik ada zincirinin parçası. Bölgede Santorini yanardağının yanı sıra Nisyros, Methana ve Milos gibi bir dizi aktif volkan yer alıyor.
Adalardaki volkanik ve sismik aktiviteyi yerinde inceleyen Yunan Jeolog Profesör Efthymios Lekkas, televizyonlarda canlı yayınlanan açıklamasında, "Risk gerçek, ancak bu sismik aktivite volkanik aktiviteyle bir arada olmaz," dedi.
Hükümete bağlı komite üyelerinin mutabakata vardığını aktaran Lekkas, "Volkanik bir risk yok, sismik riske odaklanıyoruz" ifadelerini kullandı.
'6 üzeri deprem neredeyse imkansız'
"Richter ölçeğine göre 5'in üzerinde bir deprem olması muhtemel" diyen Lekkas, 5.5 ve 6'nın üzerinde bir deprem olma ihtimalini ise "neredeyse imkansız" olarak nitelendirdi. Art arda sarsıntıların yaşanmasına neden olan sismik aktivitenin azalmasının birkaç gün sürebileceği belirtiliyor. Ancak uzmanlar, bazı ekstrem durumlarda bu sürecin ayları bulabileceğini de ekliyor.
Araştırma komitesine göre sarsıntılar, Santorini'ye komşu Amorgos adasının yakınındaki aktif Amorgos Fayı'ndan kaynaklanıyor.
Amorgos depremi Türkiye'yi etkiler mi?
Amorgos fayı, 1956'da 7.5 büyüklüğünde bir depreme neden olmuştu. Bu büyük deprem, özellikle Batı Anadolu kıyılarında hissedilmişti.
Deprem sonrasında büyük bir tsunami oluşmuş ve dalgalar, Yunan adalarını ve Türkiye’nin batı kıyılarını da etkilemişti. Tsunaminin özellikle Rodos, Girit, Samos ve Meis Adaları gibi bölgelerde büyük dalgalara neden olduğu biliniyor. Türkiye'nin kıyı kesimlerinde de dalgalanmalar gözlemlenmiş, ancak büyük bir hasar kaydedilmemişti. Depremin etkileri Türkiye'de hissedilse de ciddi bir yıkıma yol açmamıştı. Ana etki Yunan adalarında olmuş ve 50'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.
7.6 üzeri deprem için binlerce yıla ihtiyaç var
Öte yandan Prof. Lekkas, söz konusu fayda bu tür büyük bir depremin tekrarlanmasını beklemediklerini söyledi. "Amorgos fayının 1956'da olduğu gibi 7.6 büyüklüğünde bir deprem üretmeyeceği kesin çünkü benzer bir deprem üretmesi için binlerce yıla ihtiyacı var" diyen bilim insanı Eleftheros Typos gazetesine yaptığı açıklamada şöyle ekledi: "Ancak biriken enerjinin 5 ila 5.5 büyüklüğünde bir deprem üretme olasılığı var. Tüm bilim insanlarının görüşleri bu konuda birleşiyor."
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise merkez üssü Ege Denizi olan depremlere ilişkin, Afrika Levhası'nın Anadolu Levhası'nın altına daldığı, Kıbrıs Yayı'ndaki tektonik hareketlilik nedeniyle bölgedeki gerilimin devam ettiğini belirtti.
Prof. Dr. Görür, Ege Denizi'nde meydana gelen 4.7 ve 4.8 büyüklüğündeki depremlerin bölgedeki fay hatlarıyla ilişkili olduğunu teyit etti. Görür, "Orası çok faylı bir bölge, bu faylar da bu harekete bağlı olarak etkinleşiyor. Şimdilik küçük depremler yaşanıyor ancak süreç devam ediyor" yorumunu yapmıştı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.