Ege kıyıları salgın sonrası turizme en hazır bölge

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz hafta “Mayıs ayının sonunda turizm sezonunun açılabileceğini ve coronavirus sonrasında turizmde sertifikasyon süreci başlatacaklarını açıkladı. Bu haber en çok Ege’deki turizm bölgelerini sevindirdi. Çünkü ayrıntıları önümüzdeki günlerde açıklanacak olan sertifikasyon koşullarını sağlamak konusunda en az zorlanacak bölge Ege kıyıları olacak. Ayvalık’tan başlarsak, Dikili, Foça, Karaburun, Çeşme, Seferihisar, Didim, Bodrum, Marmaris, Datça ve Fethiye gibi önemli turistik ilçelerin yer aldığı bu şerit, “her şey dahil” sisteminin en az uygulandığı bölge. Sertifikasyon için açıklanacak şartlar arasında sosyal mesafe, hijyen gibi unsurların da yer alması bekleniyor. Herşey dahil sistemde, özellikle açık büfelerde bu konularda sıkıntı yaşanacağı açık.

Bu nedenle Türkiye’de tatil dendiğinde ilk akla gelen ilçelerden Çeşme, sertifikasyon sisteminde pilot bölge olmak için hemen aday oldu. Daha önceleri nisan ayından itibaren yoğunluk yaşamaya başlayan ilçe, salgın önlemleri nedeniyle bu yıl bir hayli sakin. Bu sessizliğe rağmen Çeşmeli turizmciler ve ilçeyi yönetenler gelecek adına umutlarını kaybetmiş değil. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, koronavirüs sonrasına hazırlık yaptıklarını ifade ederek, turizm işletmecileri ve esnafla toplantılar gerçekleştirdiklerini, sertifikasyon sisteminin detayları açıklanır açıklanmaz gerekli eğitim ve denetimler için planlar yaptıklarını söylüyor. Bu konuda pilot bölge olmak istediklerini söyleyen Oran, sertifikasyonun detayları belli olunca sezonu açmak üzere hazırlıklarını tamamladıklarını belirtiyor.

Türk turizminin amiral gemilerinden bir diğeri olan Bodrum’da da hazırlıklar devam ediyor. Bodrum Belediyesi de ilçedeki belediye belgeli tüm tesis ve işletmeler için “güvenli alan” akreditasyon programı başlatacak. Buna göre; belediye tarafından belirlenen hijyen kriterlerine uygun düzenlemeleri yapan işyerlerine, “korona akreditasyonu” verilecek.

Bodrum’da normalleşme sürecini adım adım başlatacaklarını ifade eden Belediye Başkanı Ahmet Aras, bu sistemle, açılacak her işletmenin temizlik ve hijyen protokollerine uyduğundan emin olacaklarını söylüyor.

Diğer turistik ilçelerdeki işletmecilerle yaptığımız görüşmelerde de neredeyse hepsinin hazırlıklarını tamamladıklarını, heyecanla misafirlerini beklediklerini gördük. Yurtdışı yolcu trafiğinin açılması halinde çok kısa sürede kapasitelerinin dolacağı konusunda iddialılar. Nisan, Mayıs rezervasyonları iptal edilmiş ama Haziran’dan Eylül ve hatta Ekim sonuna kadar yoğun talep söz konusu.

Normalleşme süreci uzamazsa Ege’deki turizmciler yaralarını hızlıca sarabilirler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Zeytinde hasat zamanı… 30 Kasım 2023