Öncelikle “üretken ekonomi” üzerinde durulmalı
Geçtiğimiz hafta ABD’nin Houston kentinde düzenlenen 3DEXPERIENCE World 2025’te konuşmaların odağında üretken ekonomi kavramı vardı. Toplantıda teknolojinin eriştiği yeni başarı noktaları üzerinde duruldu. Binlerce mühendis, tasarımcı, üretici, öğrenci, girişimci ve üretici Houston Kongre Merkezi'nde üç boyutlu modellerle neler yapılabileceği konusunda inovasyonlara ve çözümlere tanık oldu.
"Generative economy (üretken ekonomi)” geleneksel ekonomi anlayışlarından farklı olarak, kaynakları yalnızca tüketmek ve dağıtmak yerine, sürekli yeni değerler, fikirler, ürünler ve çözümler üreten bir sistemi ifade etmek için kullanılıyor. Ekonomik sistemlerin, değer yaratma süreçlerinin ve iş modellerinin merkezinde, yaratıcılığın, yeniliğin ve sürdürülebilirliğin olduğu bir yaklaşımı ifade ediyor.
Üretken ekonomi, toplulukların ve bireylerin işbirliği yaparak değer yaratmasına dayanıyor. Dijital platformlar, verilerin ve yapay zekanın kullanımı, yeni iş modelleri ve yaratıcı çözümler üretmek için kritik bir rol oynuyor. Türkiye’nin geleceği yakalayabilmesi için her alanda üretken ekonomi kavramı çerçevesinde çalışması gerekiyor.
Oyunun kuralları değişiyor
3DEXPERIENCE World 2025’teki sunumlarda, ürün geliştiricilerinin daha iyi, daha ucuz ve daha hızlı ürünler teslim etme baskısı altında oldukları, müşterilerin kişiselleştirilmiş, bağlantılı ve sürdürülebilir deneyimler istedikleri vurgulandı. Şirketlerin kalifiye iş gücü eksiklikleri, tedarik zinciri aksaklıkları, artan maliyetler, siber güvenlik tehditleri ve bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip etme gibi zorluklarla karşı karşıya oldukları ifade edildi.
3 boyutlu deneyimleri geliştiren SOLIDWORKS konferansın ana sponsoru olarak, platformun sunduğu en son gelişmeleri paylaştı. Dassault Systèmes'in Ana Akım İnovasyon ve Müşteri Deneyimi Başkan Yardımcısı Gian Paolo Bassi 30 yıl önce, SOLIDWORKS'ün hedefinin 3D tasarımı herkes için erişilebilir hale getirmek olduğunu ifade etti.
Gian Paolo Bassi, 1990’larda, çoğu şirket için geleneksel prototip üretimi ve saha testlerinin pahalı ve uzun süren süreçler olduğunu hatırlatarak. SOLIDWORKS 3D CAD’in oyunun kurallarını değiştirdiğini, ardından simülasyon, veri yönetimi ve dijital üretimin geldiğini anlattı. Daha sonra, SOLIDWORKS platformunda geliştirilen ürün ve çözümlerden örnekler sundu.
“Bu zorlukları anlıyoruz ve bir kez daha oyunun kurallarını değiştirmeye hazırız.”
Toplantıda konuşan Dassault Systèmes'in CEO'su Pascal Daloz, tasarımcıların temel yaklaşımlarının doğadan ilham alarak daha akıllı tasarımlar yapmak ve daha az atık üretmek çerçevesinde geliştiğini hatırlattı. “Bu zorlukları anlıyoruz ve bir kez daha oyunun kurallarını değiştirmeye hazırız” diyen Daloz, tasarımcıların “Generative Economy” (Üretken Ekonomi) parçası olduğumuzu ve bunun, doğadan ilham alarak daha akıllı tasarımlar yapmayı ve daha az atık üretmeyi içerdiğini belirtti.
"Generative Economy”nin kaynakları yalnızca tüketmek ve dağıtmak yerine, sürekli yeni değerler, fikirler, ürünler ve çözümler üreten bir sistem olduğunu hatırlatarak şunları söyledi.
“Bu katılımcılar ve kullanıcılar için ne anlama geliyor? İki şey: Birincisi, bir sonraki sınır, herkes için her şeyin sanal ikizlerini yaratmaktır, bu da işinizi geliştirmek için büyük fırsatlar sunar.İkincisi, hepinizin tasarım, mühendislik ve üretim konularında harika bilgi ve becerilere sahip olduğunuzdur. Yaratmış olduğunuz bu veriler, bu yeni ekonominin para birimidir.Bu sizin fikri mülkiyetiniz, sizin IP’niz. Onu korumak, büyütmek ve değerini artırmak için biz yanınızdayız,”
Yeni nesil yapay zeka
Pascal Daloz en iyi modelleme, simülasyon, veri bilimi ve yapay zeka destekli içeriği birleştirdiklerini; 3D UNIV+RSES olarak tanımladıkları yeni nesil yapay zekayı yaptıkları her şeyin tam merkezine yerleştirdiklerini ifade etti.
Daloz, Yapay Zeka’nın sadece işletmelerin değil herkesin çalışma şeklini geliştireceğini, yapay zekanın mühendislerin ve tasarımcıların tekrarlayan görevleri otomatikleştirmelerine, tasarım önerileri sunmalarına ve fikri mülkiyetlerini korumalarına yardımcı olacağını belirtti. SOLIDWORKS topluluğunun artık 8 milyondan fazla tasarımcı, mühendis, öğrenci, üretici ve girişimciye sahip olduğunu ifade etti.
Daloz, SOLIDWORKS’ün, en yeni iki yapay zeka destekli hizmet kategorisini tanıttı; Montaj, gereksinimler ve tasarım doğrulaması için yapay zeka destekli otomasyon yapan programlar; Kullanıcıların yeteneklerinizi geliştiren ve iş akışlarını hızlandıran yapay zeka destekli asistanlar (Virtual Companions)
Kasırgada yardım eden, kazılarda çalışan robot SPOT
Etkinlikte en çok dikkat çeken örneklerden birisi SPOT isimli çevik robot oldu. SPOT algılama, inceleme yapabilen ve sınırsız veri toplama kapasitesine sahip bir robot. Bugüne kadar, insanları riske atmadan petrol platformlarını incelemek için kullanılmış. 2022'de Fiona Kasırgası Puerto Rico'yu vurduğunda, SPOT hasarı değerlendirmede, ilk yardım ekiplerinin ve işçilerin çabalarını önceliklendirmelerine yardımcı olmuş. Acil ihtiyacı olanlara yardım ulaştırmış. İtalya’daki antik Pompei kalıntılarını güvenli ve doğru bir şekilde keşfetmek için kullanılmış.
Dikkat çeken inovasyonlar
3DEXPERIENCE World 2025’te, SOLIDWORKS kullanarak inovasyonlar yapan kuruluşlar da sunumlar yaptılar. Ürettiği dondurma makinesiyle dondurulmuş tatlı endüstrisine farklı bir boyut getiren ColdSnap'in kurucusu Matt Fonte; sürdürülebilir elektrikli traktörler üreten Bullwork Mobility'den Dr. Sriharsha; ve yeni bir kaykay tasarımı yaratarak kişisel mobiliteyi yeniden tanımlayan OneWheel'den Kyle Doerksen projeleri anlattılar.
İnsansı robotlar yaygınlaşıyor
3DEXPERIENCE World 2025’in en önemli konuşmacılarından birisi, Boston Dynamics ve Robotik ve AI Enstitüsü’nden Marc Raibert’ti. Raibert, “Dinamik Akıllı Robotlar” konusu üzerinde durdu. Bugün yaklaşık 2.000 mobil robotun kullanıldığını söyledi. İnsan benzeri robotların mevcut durumu hakkında bir güncelleme sağladı ve seyircilere birkaç tekrarlanan görevi yerine getiren yeni Atlas otonom robotu da dahil olmak üzere bu robotların aksiyon videosunu gösterdi.
Raibert, insan benzeri robotlar üreten şirketlerin sayısının ABD ve Avrupa'da arttığını, ancak Çin’deki artışın çok yüksek olduğunu, Çin'deki katıldığı bir etkinlikte 27 farklı insansı robotu görünce şaşırdığını paylaştı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.