Ülkelerin ekonomileri yeniden başlatma çabaları ön planda kalmaya devam edecek
Küresel teşvik adımları ile birlikte koronavirüs (Covid-19) salgınının tepe yaptığına dair sinyaller piyasalarda yükselişlerin devamı açısından belirleyici olmaya devam ediyor. Ekonomileri kademeli açma konusundaki tartışmalar devam ederken, geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump, kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasına yönelik tavsiye niteliğindeki yol haritasını açıkladı. Trump’ın açıklamaları ile birlikte koronavirüse (Covid-19) yönelik ilaç ve aşı ile ilişkili olumlu haberler de risk iştahına destek oldu. Volatilite endeksi VIX Mart ayındaki zirve seviyesinden bu yana yüzde 50 civarı gerilerken, son üç yılın en düşük seviyelerine geri çekilen, küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 Endeksi ise tepki yükselişleri ile kayıpların bir kısmını geri aldı. 23 Mart diplerinden bu yana S&P 500 yüzde +28, MSCI Dünya yüzde +26, MSCI EM yüzde +19, MSCI Türkiye yüzde +8 yükselmiş durumda.
Önümüzdeki dönemde koronavirüs (Covid-19) salgınının, en fazla vaka ve can kaybına rastlandığı bölgelerde hız kesmeye başladığına dair işaretler ve ülkelerin koronavirüs (Covid-19) salgınını durdurmaya yönelik kısıtlamaları kısmen kaldırarak ekonomileri yeniden başlatma çabalarının ön planda kalmaya devam edeceği görüşündeyiz. Trump yol haritasını açıklarken, bazı Avrupa ülkelerinin de ekonomilerini kademeli olarak yeniden açmaya yaklaşmış olduğunu görüyoruz. Örneğin Almanya bu hafta bazı küçük dükkanların açılmasına izin verecek, okulların ise mayısın erken döneminde açılması planlanıyor. New York, İspanya ve İtalya’da vaka ve ölü sayısında artışın hız kestiğine dair haberler de basında öne çıkıyor. Örneğin ABD’de 6 Nisan’dan bu yana en düşük günlük can kaybı açıklandı. New York Valisi Andrew Cuomo, “Bu trend devam ederse tepe noktasını geride bırakmış olacağız” değerlendirmesini yaptı. Diğer taraftan ABD’de Demokratların hazırladığı küçük ölçekli şirketlere yönelik teşvik paketi üzerinde uzlaşmanın sağlanması beklenirken, Trump ithalatçılara destek olmak için bazı tarife ödemelerini 90 gün süreyle geçici olarak ertelediğini açıkladı.
Bu hafta yurtiçinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı, yurt dışında gerilemenin devam edeceği Nisan ayı öncü PMI endeksleri, ABD’de konut verileri, dayanıklı tüketim mal siparişleri takip edilecek. Perşembe günü Avrupa Birliği (AB) liderleri video konferans ile toplanarak koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı atılacak adımları değerlendirecek. Toplantının gündeminde AB bütçesi ile ortak tahvil ihracına yönelik tartışmaların olması bekleniyor. Bu hafta açıklanacak bütün makro verilerde Mart ayında gerçekleşmeye başlayan salgın ile ilgili kısıtlamaların etkisini göreceğiz. Konut verilerinde Mart ayında düşüşler beklenirken dayanıklı tüketim mal siparişlerinde ve sevkiyatlarda belirgin düşüşler bekleniyor. Ayrıca, yatırım harcamalarının uzun süre zayıf kalması da beklentiler arasında.
Piyasadaki baz senaryo, küresel büyümenin yılın ilk yarısında koronavirüs nedeni ile sert daralması, ikinci yarıda ise toparlanmaya başlaması yönünde şekilleniyor. Ekonomide V tipi toparlanmadan ziyade zamana yayılan bir toparlanma eğiliminin daha makul olacağını düşünüyoruz. Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle kısıtlamaların uzaması/sınırlandırılması toparlanmaya yönelik beklentileri şekillendirecek ana konulardan biri olmaya devam ederken, koronavirüsün (Covid-19) net etkisini ölçebilmek oldukça zor görünüyor. Büyümeye ve şirket karlılıklarına yönelik belirsizliklerin yüksek olduğu görüşündeyiz. Bu belirsizliklerin çok uzun sürmesi veya yeni oluşturulan likiditenin ekonominin bazı kısımlarına ya da en çok ihtiyaç duyan bölümlerine ulaşmaması ve onarılamaz hasara yol açması temel risk olarak öne çıkıyor. Şu anda, piyasalar daha çok teşvik adımlarına odaklanmış durumda. Piyasalarda yaşanan son yükselişleri de göz önüne aldığımızda bu seviyelerde taktiksel olarak biraz daha dikkatli olduğumuzu söyleyebiliriz.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.