Eğilmez "Tam tersi bir aşamaya gelmiş durumdayız" dedi, iPhone üzerinden örnek verip tek tek açıkladı
İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni gümrük vergileriyle ilgili olarak "Daha yüksek refah için küreselleşme sloganıyla çıkılan yolda tam tersi bir aşamaya gelmiş durumdayız" değerlendirmesini yaparak iPhone örneğiyle gümrük vergilerinin küresel ticaret ve üretim üzerindeki olumsuz etkilerini tek tek açıkladı.
Hazine eski Müsteşarı ve iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, "Kendime Yazılar" adlı bloğunda yayımladığı "Herkesin kaybedeceği oyun" başlıklı yazısında ABD Başkanı Donald Trump'ın dış ülkelere uyguladığı yeni gümrük vergilerini değerlendirdi.
"Gümrük vergilerine dayalı ticaret savaşları dönemine girmiş bulunuyoruz"
Eğilmez, ticaret savaşlarının taraflardan birinin ya da her ikisinin de ithalatı engelleme gücünü kullanarak başladığı belirterek "Bu engellemenin en nazik şekli kur savaşları yoluyla en sert biçimi de gümrük vergileri ve kotalar yoluyla yapılanıdır. Kur savaşları bir süredir yürütülüyordu. Şimdi Trump’ın başlattığı gümrük vergilerine dayalı ticaret savaşları dönemine girmiş bulunuyoruz." dedi.
"Trump'ın aldığı önlemler yalnızca Çin'e değil bütün dünyaya karşı oldu"
Eğilmez, bu savaşın yalnızca ABD ve Çin arasında olması durumunda bir ülkenin kazançlı çıkıp diğerinin kaybedeceğini veya her iki ülkenin de kaybedeceğini belirtti. Ancak Eğilmez, Trump’ın aldığı ithalat kısıtlayıcı önlemlerin yalnızca Çin’e değil, tüm dünyaya karşı olduğunu ve şu an için misilleme yapan tek ülkenin Çin olduğunu, fakat başta AB olmak üzere diğer ülkelerin de misilleme yapmaya hazırlanabileceğini vurguladı.
iPhone üzerinden örnek verdi
Üretimin dünyanın dört bir yanından çeşitli bileşenlerin bir araya getirilerek yapıldığı bir dünyada ticaret savaşlarının kazananının olamayacağını vurgulayan Eğilmez, bu durumu örneklemek için dünyaca ünlü ABD markalarından iPhone’u ele aldı ve iPhone’daki parçaların üretiminin çok sayıda farklı ülkede, farklı şirketler tarafından yapıldığını vurguladı.
Eğilmez, "Apple şirketi, iPhone’un tasarımını, yazılımını ve bazı parçalarını üretirken, geri kalan parçalar Almanya, Güney Kore, Çin, Japonya, İsviçre, Tayvan gibi ülkelerdeki şirketlere yaptırılıyor" dedi.
Eğilmez, bu parçaların, Çin, Tayland, Malezya, Çek Cumhuriyeti, Güney Kore, Singapur, Filipinler gibi ülkelerdeki üretim birimlerinde bir araya getirilerek telefonların üretildiğini ve en büyük üretimin Çin’de yapıldığını belirtti. Eğilmez, bu kadar farklı ülkede üretim ve montaj yapılmasının ekonomik nedeninin, parçaların en ucuza o ülkelerde yapılabilmesi olduğunu ifade etti.
Trump'ın amacı ne?
Küreselleşmiş bir üretim yapısında gümrük vergilerinin artırılmasının ürün fiyatlarını yükselteceğini belirten Eğilmez, Trump’ın gümrük vergileriyle amacının, dünyanın dört bir yanına dağılmış olan üretimi ABD’de toplamak olduğunu vurguladı.
Eğilmez, "Gümrük tarifeleri, bu ürünlerin çok daha pahalıya mal olmasına yol açacak ve parçaları üreten ülkelerin düşük ücret avantajı kaybolacak" diyerek, bu durumda parçaların ABD’de üretilmesinin ekonomik hale geleceğini ifade etti.
"iPhone’un satış fiyatı arttıkça, daha düşük fiyatlı rakip cep telefonları piyasayı ele geçirecek"
Eğilmez, "ABD’de üretim artarsa, hem istihdam yaratılacak hem de daha fazla katma değer içeride kalacak" dedi. Ancak, bu durumda iPhone’un daha pahalıya üretilip satılacağını çünkü ABD’nin üretim maliyetlerinin Uzakdoğu ülkelerine göre çok daha yüksek olduğunu belirtti. Eğilmez, "iPhone’un satış fiyatı arttıkça, daha düşük fiyatlı rakip cep telefonları piyasayı ele geçirecek" ifadelerini kullandı.
"Tam tersi bir aşamaya gelmiş durumdayız"
Eğilmez, "Bu durum yalnızca ABD için değil, diğer ülkelerdeki üretim için de geçerli olacak ve Sonuçta mal piyasalarında geçerli fiyat dengeleri çok daha yüksek düzeylere taşınacak üretici de tüketici de kaybedecek. Daha yüksek refah için küreselleşme sloganıyla çıkılan yolda tam tersi bir aşamaya gelmiş durumdayız." dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.