ATO Başkanı Bayram: “Suriye’de teknoloji, altyapı ve enerji yok ama birlikte iş yapma isteği var”
Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Yücel Bayram, Suriye’de ciddi altyapı ve enerji sorunu yaşandığını ancak Suriyelilerin birlikte iş yapmak için istekli olduğunu söyledi. ATO Başkanı, Ticaret Bakanlığı heyeti ile birlikte gittikleri Şam’dan olumlu izlenimlerle döndüklerini belirtti.
Eray ŞEN/ADANA
Ticaret Bakanlığı heyeti ile birlikte bir süre önce Suriye’nin başkenti Şam’ı ziyaret eden Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Yücel Bayram, izlenimlerini EKONOMİ’ye anlattı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat başkanlığındaki ziyarete Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin gibi Suriye ile komşu ya da yakın illerden iş dünyası temsilcilerinin katıldığını belirten Bayram, “Suriye’ye ticari anlamda giden ilk yabancı heyetiz, bu açıdan önemli bir programdı” dedi.
Suriye’nin Ekonomi Bakanı, Ulaştırma Bakanı, Ticaret Bakanı, Maliye Bakanı, Kara ve Deniz Genel İdaresi Başkanı ile görüştüklerini aktaran Bayram, “Erken gitmemizin avantajları da oldu dezavantajları da. Daha dört ayını doldurmamış bir hükümet ile görüşmeye gittik. Erken giderek, ilk etapta bu tür faaliyetlerde bulunmak doğru bir hareketti. Çok yoğun bir görüşme trafiği gerçekleştirdik. Gece 24.00’lere kadar devam eder görüşmeler yaptık. Görüştüğümüz bütün bakanlara işbirliğine, iş ortaklıklarına, yatırıma talip olduğumuzu söyledik” dedi.
“Pikaplarda bidonlarla petrol satılıyor”
Ziyaretin son günü Suriye’nin önde gelen iş adamlarıyla Türk heyetindeki herkesin katılımıyla geniş bir toplantı yapıldığını söyleyen Bayram, şunları söyledi: “Toplantıda, üretim olarak nelerin eksik olduğu, hangi alanlarda yatırım yapılabileceği konuşuldu. Her şeyden önce ciddi anlamda enerji sorunu var, bunu itiraf ediyorlar. Günde dört-beş saat elektrik kullanabiliyorlar. Zaten bizim her gittiğimiz toplantıda jeneratör vardı. Petrolleri var ancak rafinerileri yok, ziyaretimiz sırasında bir tane petrol istasyonu göremedik. Pikaplar, minibüsler, bidonlar ile petrol satılıyor, 10, 20, 50 litrelik bidonlar var. Bankacılık sistemleri şu an yok. Daha önceki yıllarda Esat’ın yaptığı bir Merkez Bankası var. Onun dışında teknoloji yok, telefonunuz çekmiyor, kart alıyorsunuz, bu kart ile internet üzerinden görüşebiliyorsunuz.”
Bakanlıkların çalışma sisteminin daha tam oturmadığına dikkat çeken ATO Başkanı Bayram, şunları kaydetti: “Hangi ürünleri ürettiklerini, hangilerini yapamadıklarını, ne tür ürünlerle ilgili bizden yatırım beklediklerini sorduk. Henüz bir cevap alamadık, ‘biz yeniyiz, temmuz-ağustos gibi tekrar gelin, daha iyi cevap veririz’ dediler.”
“İhracatta ikinci bir Irak pazarı olabilir”
Güney ve güneydoğudan Irak’a yapılan yoğun ihracatı hatırlatan Bayram, “Irak’ın Saddam’dan sonraki halini düşünüyorum, Suriye’de benzer bir durum var. Adana, Antep, Mersin’in en çok ihracat yaptığı ülke Irak. Suriye de bizim için ideal bir yer. Gerekli ticari anlaşmalar yapılırsa Irak’tan daha fazla söz sahibi oluruz. Ama şu anda fabrika yapsan, enerji yok, nasıl yapacaksın? Gelecek vaat ediyor ancak şu anda bazı problemler var” yorumunu yaptı.
“Adana’daki Suriyeliler köprü görevi görebilir”
Suriye’deki iş potansiyelini değerlendirmek amacıyla Adana’daki Suriyelilerle işbirliği yapmak istediklerini açıklayan Bayram, şöyle konuştu: “ATO’ya kayıtlı Suriyeliler ile görüşeceğim. Yaklaşık 25-30 kişi davet edip konuşacağım. Geçtiğimiz günlerde bir kısmı gidip gördü oraları, çünkü malları, mülkleri, işyerleri vardı. Ancak Halepli olanlar umutsuz döndüler. Şam’da öyle bir sıkıntı yok. Suriye ile iletişimin kurulması, işlerin geliştirilmesi için köprü görevi göreceklerini, çok faydalı olacaklarını düşünüyorum.”
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.