GİBTÜ’lü akademisyenler GSO’da Yapay Zeka ve Sanayide Dijital Dönüşümü anlattı
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Kaleli ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. İpek Atik Gaziantep Sanayi Odası Meclis üyeleri ile bir araya geldi.
GAZİANTEP
Üniversite-sanayi iş birliğinin önemi, yapay zeka, üretim teknolojileri ve dijitalleşme alanlarına yönelik atılabilecek adımlar ve kent sanayisinin bu alanlarda elde edeceği kazanımların değerlendirildiği toplantıda bir konuşma yapan GİBTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, üniversite- sanayi iş birliğini geliştirmenin artık bir zorunluluk olduğunu söyledi.
Üniversitelerin sanayinin ihtiyaçlarına uygun, nitelikli iş gücü yetiştirmeleri ve müfredatlarını sürekli olarak güncellemeleri gerektiğinin altını Çizen Bedir, işletmelerin ise üniversitelerle daha sıkı bir iş birliği içinde olmaları, Ar-Ge, Ür-Ge yatırımlarını artırmaları ve üniversitelerdeki potansiyeli değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti. Bu noktada yüksek teknolojili ürünlerin önemine dikkati çeken Bedir, “Biz özellikle dijital dönüşüm süreçlerimizi gerçekleştirmek zorundayız. Sanayimizin de bu yönde yatırım yapmaları ve daha fazla şekilde bu alana yönelmeleri gerekmektedir. Çünkü dijital dönüşüm, kurumlarda ve işletmelerde verimlilik artışı, daha iyi müşteri deneyimi ve yeni pazar fırsatları sunar. Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Sayın Adil Sani Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Ünverdi, Yönetim Kurulu Üyeleri ve tüm GSO ailesine misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum” dedi.
Prof. Dr. Cihan Kaleli de toplantıda “Yapay Zeka ve Sanayide Dijital Dönüşüm: Gaziantep İçin Stratejik Bir Adım” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Yapay zekanın, dijital dönüşüm çağında işletmeler ve beraberinde tüm insanlık için büyük fırsatlar sunduğunu ifade eden Prof. Dr. Cihan Kaleli, geleneksel yaklaşımların dijital teknoloji ile yeniden şekillendiğini ve günümüzde üretken yapay zekanın bu dönüşümün merkezinde yer aldığını söyledi.
Sanayide yeni bir çağ olarak Endüstri 4.0’ın önemine dikkati çeken Kaleli, “Endüstri 4.0, üretim süreçlerini daha akıllı, esnek ve verimli hale getirerek makinelerin birbirleriyle ve insanlarla gerçek zamanlı veri paylaşmasına olanak tanır. Akıllı fabrikalar sayesinde üretimde otomasyon artarken, karar alma süreçleri daha hızlı ve doğru hale gelir. Büyük veri setlerini hızla analiz ederek değerli içgörüler sunan yapay zeka ise, karar destek sistemleri, bu analizleri kullanarak yöneticilere daha doğru ve hızlı karar alma imkanı tanır. Temel disiplinleri olarak; makine öğrenimi, derin öğrenme, doğal dil işleme ve bilgisayarlı görü olarak belirtebiliriz” ifadelerini kullandı.
Dijital dönüşümün sanayicilere sağladığı avantajları anlatan Prof. Dr. Cihan Kaleli, bu avantajların verimlilik artışı, maliyet düşüşü, esneklik, kalite iyileştirme ve rekabet avantajı olduğunu söyledi. Sanayiciler için dijitalleşmenin finansal avantajlarına değinen Kaleli, “Dijital teknolojiler, üretim süreçlerini optimize ederek işletme maliyetlerini düşürür. Otomasyon ve AI destekli sistemler, insan kaynaklı hataları azaltır ve verimliliği artırır” diye konuştu.
Doç. Dr. İpek Atik ise “Üniversite- Sanayi İşbirliği” başlıklı bir sunum yaparak bu iş birliğinin, teknolojik gelişme ve ekonomik büyüme için kritik bir rol oynadığını ifade etti. Üniversite – sanayi iş birliği sayesinde hem akademik kurumların pratik uygulama alanı bulduğunu hem de sanayi kuruluşlarının bilimsel gelişmelerden doğrudan faydalandığını kaydeden Atik, sürdürülebilir kalkınma için bu sinerjinin vazgeçilmez olduğunu belirtti.
Sunumun devamında Gaziantep sanayisinin önemi ve potansiyeline değinen Atik, sanayi kuruluşlarına sağlanan destek programları hakkında da katılımcılara bilgiler verdi.
Toplantının son bölümünde konuk akademisyenler, sanayicilerden gelen soruları yanıtlayarak karşılıklı görüş ve öneri paylaşımında bulundular.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.