ASAD’dan Türkiye ve BAE’nin ekonomik ilişkilerine katkı sağlayacak stratejik adım
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında ekonomik ilişkilerine katkı sağlamayı hedefleyen Avrasya Stratejik Araştırmalar Platformu ve Vakfı 16–19 Nisan 2025 tarihlerinde Dubai'de önemli bir etkinliğe imza attı. Türkiye Cumhuriyeti Abu Dabi Büyükelçisi Lütfullah Göktaş ve ASAD Başkanı Murat Doğanay’ın katılımıyla gerçekleşen etkinlik, ikili iş birliklerini güçlendirmeye ve Türkiye’nin küresel ekonomik konumlanmasına katkı sağladı.
Avrasya Stratejik Araştırmalar Platformu ve Vakfı, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında gelişen ekonomik ilişkileri daha çok katmanlı ve sürdürülebilir bir yapıya dönüştürmeyi amaçlayan önemli bir adım attı. 16–19 Nisan 2025 tarihleri arasında Dubai Arjaan by Rotana Oteli’nde düzenlenen etkinlik, iki ülkenin önde gelen iş insanları ve diplomatik temsilcilerini bir araya getirdi.
Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri iş dünyasında yeni iş birliklerine imza attı
Türkiye Cumhuriyeti Abu Dabi Büyükelçisi Lütfullah Göktaş ve ASAD Başkanı Murat Doğanay’ın katılımıyla gerçekleşen etkinlik, Türkiye’nin küresel ekonomideki yeniden konumlanma sürecinde stratejik bir istasyon işlevi gördü. 200'ün üzerinde katılımcının yer aldığı etkinlikte, yapılan ikili iş görüşmeleri ve çok taraflı oturumlar sayesinde yüksek katma değerli iş birliklerinin temelleri atıldı.
Etkinliğin ana odağında 1 Eylül 2023’te yürürlüğe giren Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması yer aldı. CEPA, sadece gümrük tarifelerinde indirim sağlamakla kalmayıp aynı zamanda yatırım, hizmetler, teknik düzenlemeler, menşe kuralları ve fikri mülkiyet gibi birçok alanda yapısal entegrasyonu hedefleyen stratejik bir çerçeve sundu. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ticaret hacmi yüzde 107 oranında artış gösterdi ve bu artış, CEPA’nın etkisini somut bir şekilde ortaya koydu.
Türkiye’nin sanayi gücü ile Körfez’in finansal potansiyeli buluştu
Avrasya Stratejik Araştırmalar Platformu ve Vakfı, CEPA’yı klasik bir serbest ticaret anlaşmasının ötesinde bir vizyonla ele alarak Türkiye'nin sanayi gücünü, Körfez ülkelerinin finansal potansiyeli ve Dubai’nin lojistik altyapısıyla entegre eden bir stratejik yeniden konumlanma modeli geliştirdi. Bu kapsamda BAE’nin ithalat kalemleri olan 7,5 milyar dolarlık inşaat malzemeleri, 4,8 milyar dolarlık gıda ürünleri, 2,5 milyar dolarlık otomotiv ürünleri, 2,3 milyar dolarlık elektrikli cihazlar, 1,8 milyar dolarlık makine ve ekipmanlar ve 1,2 milyar dolarlık tekstil ürünleri gibi sektörlerle Türkiye’nin ihracat yetkinlikleri arasında güçlü bir kesişim oluşturuldu.
Etkinlik, yalnızca mal ticareti odağında kalmayarak, aynı zamanda Türkiye'nin küresel değer zincirlerine entegrasyonunu hızlandıracak kalıcı ve yapısal iş birliklerinin geliştirilmesine de zemin hazırladı. ASAD, bu süreci sadece ekonomik kazanç perspektifinden değil stratejik öngörü, veri temelli analiz ve ulusal güvenlik boyutlarını da içeren bütüncül bir yaklaşımla ele aldı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.