Saraçhane protestolarında tutuklanıp tahliye edilen 7 gazeteci hakkında dava açıldı
Ekrem İmamoğlu ve İBB çalışanlarının tutuklanmasına karşı yapılan eylemleri takip ederken gözaltına alınan ardından tutuklanıp tahliye edilen gazeteciler hakkında iddianame hazırlandı. Savcılık, Saraçhane eylemlerini takip eden yedi gazetecinin cezalandırılmasını talep etti.
Ekrem İmamoğlu ve İmamoğlu’na yakın İBB çalışanlarının tutuklanmasının ardından 23 ve 24 Mart tarihlerinde İstanbul ve İzmir’de yapılan protestoları takip eden 11 gazeteci gözaltına alındı.
25 Mart’ta İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen foto muhabirleri Kurtuluş Arı, Gökhan Kam, Bülent Kılıç, AFP Foto Muhabiri Yasin Akgül, NOW TV muhabiri Ali Onur Tosun, gazeteci Zeynep Kuray ve Hayri Tunç ilk olarak serbest bırakıldı.
Aynı gün savcılığın itirazı üzerine tekrar mahkemeye çıkarıldılar ve tutuklanarak cezaevine gönderildiler. Yedi gazeteci, MLSA avukatlarının itirazı sonucunda 27 Mart’ta Silivri Cezaevi’nden tahliye edildi.
Savcılık: Gazetecilik yaptıklarına dair delil yok
Saraçhane eylemlerini takip eden yedi gazeteciye dava açıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, gazeteciler hakkında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılma” suçlaması yöneltildi. Savcılık, sanıkların olay yerinde gazetecilik faaliyeti yürüttüklerine dair bir tespit bulunmadığını ve bu nedenle verdikleri beyanlara itibar edilmediğini ileri sürdü.
İddianamede, gazetecilerin uyarılara rağmen dağılmadıkları ve 2911 sayılı Kanun’un 32/1 maddesine aykırı davrandıkları öne sürüldü.
İddianamede ayrıca gazetecilerin “kasıtlı” suç işledikleri değerlendirilerek, Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesi uyarınca güvenlik tedbirlerinin uygulanması istendi. Gözaltında ve tutuklu kaldıkları sürenin ise cezadan düşürülmesi talep edildi.
Savcılık, gazetecilerin açık yargılamayla yargılanmasını ve eylemlerine uyan suçlardan dolayı cezalandırılmalarını istedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.