Büyüme-enflasyon-para politikası üçlüsü - senaryo analizleri

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI

Sıkı para politikasının sonuçları net bir şekilde görülmeye başlandı. Dünya ekonomisi kontrollü bir şekilde yavaşlarken enflasyon hızla geriliyor. Yavaş büyüme, gerileyen enflasyon ve göreceli yüksek (reel) faiz olarak özetlenebilecek yeni bir dönem bizi bekliyor.

Yeni dönemde yatırımcılar ne yapmalı? Ekonomik büyüme yavaş, faizler yüksek diye, nakit ağırlığını mı artırmalı? Ekonomi yavaşlarken faizler yüksek kalamaz deyip, vadeyi mi uzatmalı? Yüksek faiz ortamında hisse senedi ağırlığını azaltmalı? Jeopolitik riskler nedeniyle emtia ağırlığını mı artırmalı?

Bu soruların cevabı ekonomik büyümenin ne kadar dirençli olacağına, enflasyonun ne hızla hedeflenen seviyeye ineceğine ve merkez bankalarının faiz döngüsüne bağlı olarak belirlenecek. Bu amaçla dört farklı senaryo için yatırım stratejileri oluşturup, piyasaların neyi fiyatladığını ve bizim hangi senaryoya yakın olduğumuzu tartışacağız.

Goldilocks senaryosu: Büyüme sınırlı yavaşlarken enflasyonun gerilediği Goldilocks senaryosunda hisse senedi cazip bir yatırım aracı olmaya devam eder. Olası risklere karşı portföyler orta vadeli devlet tahvilleri ve iyi kaliteli özel sektör tahvilleri ile çeşitlendirilebilir.

Sert iniş senaryosu: Büyümenin sert yavaşladığı, enflasyonun gerilediği bir senaryoda, uzun dönemli devlet tahvilleri ve yüksek kalite özel sektör tahvilleri en iyi yatırım aracı olarak öne çıkar. Büyümeye duyarlı olmayan defansif hisse senetlerine portföylerde sınırlı yer verilebilir.

Stagflasyon senaryosu: Büyümenin sert yavaşlamasına rağmen enflasyonun arz şokları nedeniyle yüksek kaldığı bir senaryoda nakit ağırlığı artırılırken, hisse ve uzun vadeli tahvil ağırlığı azaltılır. Enflasyonu yükselmesine neden olan emtia piyasalarına ve bu sektörde üretim yapan şirketlerin hisse ve tahvillerine yatırım yapılabilir.

Her şey güzel olacak senaryosu: Büyümenin yavaşlamamasına rağmen enflasyonun gerilediği bir senaryoda portföylerde döngüsel hisse senetlerinin ve uzun vadeli tahvillerinin ağırlığı artırılabilir.

Piyasalar neyi fiyatlıyor? Mevcut piyasa fiyatlamaları net bir görüş vermiyor. Hisse senedi fiyatlamaları Goldilocks senaryosuna daha yakın. Tahvil fiyatlamaları enflasyonun inatçı olduğu ve faizlerin uzun süre yüksek tutulacağı bir dünyaya işaret ediyor.

Biz piyasa kadar iyimser değiliz. Büyümede aşağı yönlü risklerin arttığı ve enflasyonun belli seviyenin altına inmemek için inatçı olacağı bir konjonktür öngörüyoruz. Böyle bir senaryoda orta-uzun vadeli devlet tahvilleri, kaliteli özel sektör tahvilleri ve korumacı hisselerden oluşan dengeli bir portföyü tercih ediyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar