Coface’tan yeni ‘ülke riski’ notu
Fransız ticari alacak sigortası Coface, Türkiye’nin risk değerlendirmesini C’den B’ye yükseltti. Şimdi uluslararası derecelendirme kuruluşlarının da not yükseltmesi bekleniyor...
Türkiye’de 2007 den bu yana yerleşik olan Fransız ticari alacak kredi kurumu Coface, Türkiye’nin risk değerlendirme notunu C’den B’ye yükseltti.
Gerekçe: Ülke riski azaldı...
Bu not artışının Türkiye’nin küresel ticaretten aldığı payın yükselmesine neden olacağı kesin. Ülke nüfusu dünya nüfusunun yüzde 1.08’i, dünya ticareti içindeki payı ise yüzde 0.8. Yorumlar, dünya ticareti içindeki payın en az nüfusumuzun dünya nüfusu içindeki payı düzeyinde olması gerektiği şeklindeydi. Şimdi bu yeni artan ‘not’ ile buna bir adım yaklaşıldığını söylemek mümkün.
Coface Türkiye yöneticisi Ali Gençtürk, not artırma gerekçesini açıklarken, “Makroekonomik verilerin risklerini dengeleme trendine girildiği gözüküyor. Bu gelişmelerin iç talepte toparlamayı tetiklemesini, bunun da yurt içindeki firmaların cirolarında iyileşmeye yol açmasını bekliyoruz. Ayrıca, kredi faizlerindeki düşüşün firmaların finansmana ulaşımını da kolaylaştıracağına inanıyoruz. Bu nedenle notu artırdık. Uluslararası derecelendirme kurumlarının da Türkiye’nin notunda artış yapmalarını bekliyoruz” değerlendirmesini yapıyor. Bu da kayda değer, zira yorum bir ‘dış ses’ten geliyor. Coface’ın risk değerlendirmesi 8 basamaktan oluşuyor. Türkiye riskinin jeopolitik gelişmelere bağlı olması nedeniyle notunun ‘B’ olduğunun altı çiziliyor.
Olumlu bir gelişme daha var: Coface, proaktif bir adım atarak güvenceleri arttırdı. Bununla Türkiye için bu yıl % 25 büyüme hedefliyor.
2019 yılının sonlarına doğru olumsuzlukların azalmasıyla 2020 yılı ‘dengeleme yılı’ olarak tanımlanıyordu. Şimdi, uluslararası kuruluşların 2020 için olumlu değerlendirmeleri ekonomide toparlanmaya neden olacağı yorumları yapmamıza yol açıyor.
Bu da piyasalardaki algının da olumlanması sonucunu getiriyor. Bekleyelim ve bütün bu olumlu bu gelişmelerin 2020’de ne sonuçlar vereceğini görelim…
Bugünün notu: Kenan Mortan/İbrahim Atalay’ın 765 sayfalık “Türkiye’nin Kültür Atlası” adlı kitabı Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nda yayınlandı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.