“Cumhuriyet sayesinde devlerin arasına girdik”

Necla DALAN
Necla DALAN Hikayeler&Liderler

Ceyhun Zincirkıran ve Mehmet Gündoğdu, 1997 yılında ıslak mendil üretimi gerçekleştirmek üzere Sapro şirketini kurdu. İSO’nun 500 büyük sanayi kuruluşu listesindeki şirketlerden biri haline gelen Sapro; Silivri’de 73 bin metrekarelik kapalı alanda, aralarında ABD’de Walgreens, Almanya’da Aldi, Fransa’da Cosmo, Hollanda’da AH gibi devlerin de yer aldığı zincir marketler ve global markalar için Private Label ıslak mendil üretiyor. Üç ay içinde ABD’deki dev zincirlerden CVS’de de ürünleri satılmaya başlanacak. İki ortağın verdiği bilgiye göre 550 kişinin çalıştığı Sapro, Private Label ıslak mendil üretimi alanında Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın en büyük 4 üreticisinden biri konumunda... Türkiye’deki tüm zincir marketlerin markalı ürünlerini yapan Sapro, üretiminin yüzde 80’ini ihraç ediyor. 1989 yılından beri ortak olan Ceyhun Zincirkıran ve Mehmet Gündoğdu ile buluştuk ve Sapro’yu, ileriye dönük hedefl eriyle projelerini konuştuk. Sapro Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhun Zincirkıran, iki cesur girişimci olarak yatırım yaptıklarına ve başarılı olduklarına değinerek, “Cumhuriyet olmasaydı bunu yapamazdık. Aileden gelen servetlerimiz yok, bir destek yok. Cumhuriyetimizin verdiği fırsat eşitliği sayesinde vizyon sahibi olduk, işimizi doğru yaptık ve fırsatları iyi değerlendirdik” dedi.

Bu yıl 4 milyar TL ciro hedefliyor

Başlangıçta ihracat odaklı yola çıktıklarını kaydeden Zincirkıran, şöyle devam etti: “Başta hedefimiz sadece yurt dışı pazarıydı; ancak yurt içinden de çok fazla talep olması nedeniyle, 2000 yılından itibaren ülkemizin büyük perakende şirketleri ve markaları için iç pazara da Private Label ıslak mendil üretimi yapmaya başladık. Private label ürünlerde Türkiye pazarının yüzde 40’ına hakimiz. Son 7 yıldır İSO 500 listesinde yer alan Sapro ihracat alanında da kendi sektöründe açık ara lider konumda. Farklı ülkelerde yer alan 9 depo, 8 yurtdışı satış temsilciliği ve Bulgaristan’da yer alan üretim tesisimiz ile 6 kıtada 65’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Şirket olarak, 2020 yılında büyük bir karar vererek doğada çözünebilen ıslak mendiller üretme kararı aldık. Bu çok önemli, çünkü temiz bir gelecek için üretim yapmak artık şart.” Ceyhun Zincirkıran, geçen yılki cirolarının 2,5 milyar TL olduğunu söyledi. Bu yıl 3,2 milyar TL’si ihracat olmak üzere 4 milyar TL ciroya ulaşmayı öngördüklerini kaydetti ve ekledi: “Islak mendil sektörü pazar büyümesi ortalama her yıl yüzde 7 oranında gerçekleşiyor. Son beş yılın ortalamasına bakıldığında Sapro, ortalama yüzde 10’luk büyüme ile sektör ortalamasının üstünde büyüyor. Hedefimiz; 2030’a kadar tüm plastik ambalajların geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir olması. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte, yenilenebilir enerji, dijitalleşme ve otomasyon alanlarında planladığımız yeni projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz.”

“13 BİN PAKETİ İNSAN ELİ DEĞMEDEN DEPOLUYORUZ”

Sapro; bebek ve kişisel bakım, ev temizliği, araç bakım, hasta bakım, evcil hayvan bakımı, endüstriyel kullanım ürünleri ile el ve yüzey dezenfektan mendilleri ve antibakteriyel mendiller dahil çok geniş bir alanda üretim gerçekleştiriyor. Mehmet Gündoğdu, 2027 yılına kadar yıllık yüzde 10 büyüme hedefl erini destekleyecek yatırımları yaptıklarını söyledi. Gündoğdu, şöyle devam etti: “En son akıllı depo yatırımı yaptık. Rafl ar 11 metre yüksekliğinde… Hiç insan dahli olmadan tamamen otomatik çalışan bir depo kurduk. Paketlenmiş ürünler barkodlarına göre otomatik olarak rafl ara diziliyor. Bu sayede 13 bin paketi insan eli değmeden depoluyoruz. Şu barkodlu ürünü istiyorum dediğinizde raftaki ürünü getiriyor, tek bir düğmeyle tüm stokları gösteriyor.”

Doğada biyolojik olarak parçalanan ıslak mendil kumaşını üretti

Ceyhun Zincirkıran, “Sapro olarak, insan ve doğanın ayrılmaz bir bütün olduğuna inanıyoruz. Sadece ıslak mendil üretmek değil yaşam alanlarımızı çocuklarımıza bırakacak bir dünya haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bu inançla sürdürülebilirlik stratejisini iş stratejimize entegre ederek ekonomik değerlerin yanı sıra sosyal ve çevresel değerler üretmeyi hedefl iyoruz” dedi ve dünyanın ilk ve tek yeni nesil sürdürülebilir viskon kumaşını piyasaya sürdüklerini anlattı. Lotus şirketi çatısı altında yatırımlarını yaptıklarını kaydeden Zincirkıran, şöyle devam etti: “Bu alanda 30 milyon euroluk yatırım yaptık. Yeni nesil sürdürülebilir viskon kumaşı Newipe olarak adlandırdık. Newipe; doğada biyolojik olarak parçalanabiliyor ve plastik içermiyor. İnovasyonda bir kademe daha atlayarak Newipe markası adı altında bir bebek mendili de tasarladık. Ürünümüz %100 doğal solüsyon, %100 doğal kumaş ve %100 geri dönüşümlü folyo ambalaj özelliklerinin bir arada tasarlandığı dünyada ilk olma özelliğini taşıyor.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar