Dünya piyasalarından notlar
Gelişen ülkelerin para birimlerinde bir satış baskısı gözleniyor. Amerika ve Avrupa piyasaları marttan beri kazanç fırsatları sunuyor. Yatırımcılar da bunu değerlendiriyorlar.
ABD’deki başkanlık seçimi ve virüsle ilgili konular, finansal varlık fiyatlarını dalgalandırıyor. Özellikle hisse senedi piyasasındaki oynaklıklar (volatiliteler) yükseliyor. Tahvil-bono piyasasındaki oynaklığın düşük olması normaldir. Çünkü merkez bankalarının tahvil ve bono alımları devam ediyor. Faizlerin yükselmesine izin verilmiyor. Önümüzdeki 1-1,5 senede dünyada enflasyon yükselirse, sabit getirili enstrüman piyasalarının gündemi değişir. Tabii bu kısa vadenin konusu değildir. Döviz piyasalarındaki volatilite çok düşük seviyeleri gördü. Buradaki hafif yükseliş yatırımcılara rahatsızlık vermiyor. Gelişen ülkelerin para birimlerinde bir satış baskısı gözleniyor. Amerika ve Avrupa piyasaları marttan beri kazanç fırsatları sunuyor. Yatırımcılar da bunu değerlendiriyorlar. Ben eninde sonunda küresel yatırımcıların gelişen ülkelerin piyasalarına döneceklerini düşünüyorum. Pandeminin ne zaman biteceği, yaratacağı tahribat öngörülemezken, gelişmiş ülkelerin ekonomileri için pozitif beklentilere girmenin bir anlamı bulunmuyor. Gelişmiş ülkelerin son on yıldaki büyüme ortalamaları da önümüzde duruyor.
Amerikan Doları güçlendikçe, piyasalarda doğal olarak tedirginlik artıyor. Kâr realizasyonları gerçekleşiyor. Dolar endeksinin yaklaşık yüzde 60’ını EUR/USD paritesi oluşturuyor. Parite 1,20’nin üzerini gördükten sonra, Avrupa Merkez Bankası’ndan sözlü bir müdahale geldi. Kademe kademe 1,17’ye geriledi. Paritenin yılsonuna kadar bir bant içinde kalabileceğini düşünüyorum. Kabaca, alt sınır 1,15, üst sınır 1,20 olabilir. Risk iştahındaki her artış euroyu destekleyebilir. Euro yatırımcıları mayıs-eylül döneminde iyi para kazandılar. Yatırımcı para kazandığında, pozisyonu tekrarlamak isteyebiliyor. Kazandığı son işlemi unutmuyor. Spekülatörlerin euro-alım pozisyonlarının hâlâ yüksek olduğunu belirteyim.
Dolardaki yükseliş, emtia fiyatları üzerinde de baskı yaratıyor. Son dönemde iyi performans gösteren bakır fiyatı bile sert düştü. Virüs nedeniyle ortaya çıkan arz-talep dengesizliğini daha uzun süre konuşacağız. Talepteki zayıflık sürecek. Güvenli liman olarak görülen altın fiyatı da zorlanıyor. Altının ons fiyatında 1.880 dolar bölgesi önemli olabilir. Altın fiyatında düşüşe oynayanlar, psikolojik açıdan üstünlüğü ele geçirdiler. Yatırımcıların altın-alım pozisyonları yüksek sayılır. Yazdığım fiyat bölgesi düşerse, bu alım pozisyonları hızla kapatılabilir. Buna göre düşüş hızlanabilir. Orta-uzun vade için altın fiyatının görünümü olumludur. Fakat kısa vadede böyle bir risk bulunuyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.