Türk şirketleri yatırımcının radarında: Teknoloji girişimlerine destek sağlanacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde uluslararası pazarlara açılmayı hedefleyen Türk teknoloji girişimleri Portekiz, Finlandiya, ABD ve Katar’da gerçekleştirilecek küresel girişimcilik ve teknoloji etkinliklerinde desteklenecek.
Milli teknoloji hamlesi kapsamında teknoloji yatırımları ve yerli girişimlere sunulan destekler devam ediyor. İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), Ankara Kalkınma Ajansı (ANKARAKA), İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) yürütücülüğünde gerçekleşecek olan ‘Küresel Girişimcilik Etkinliklerine Katılım Çağrısı’ bu yıl da yapıldı.
Uluslararası pazarların kapısı aralanıyor
4 Haziran’dan bu yana başvuruların kabul edildiği programda seçilen girişimlere kendilerini global sahnede tanıtma fırsatı, yatırımcılarla birebir görüşmeler, iş birlikleri ile uluslararası pazarlara kapı açılıyor.
100 girişim destek aldı
TRT Haber'den İlyas Umut Özacar'ın haberine göre Bakanlığın yaptığı çağrının yürütücülerinden olan İstanbul Kalkınma Ajansı 2022 yılından bu yana program kapsamında seçilen girişimleri uluslararası etkinlerde destekliyor. Ajansın Genel Sekreteri Dr. Ziya Taşkent, her dönem yaklaşık 100 Türk teknoloji girişiminin faydalandığı bu programla girişimlerin küresel pazarlara açılmasını ve Türkiye’nin teknoloji girişimciliğinin dünyadaki bilinirliğinin artmasını hedeflediklerini dile getirdi.
Taşkent, “Bu program yalnızca bir fuar katılımından ibaret değil; aynı zamanda girişimcilerimizin küresel iş birlikleri kurmaları, yatırımcılarla doğrudan temas etmeleri ve yeni pazarlara açılmaları için kritik bir zemin sundu" dedi.
“Girişimler uluslararası yatırımcının radarına girdi”
Bu çağrı ile şimdiye kadar uluslararası etkinliklerde desteklenen girişimlerin önemli temaslar kurduğunu ve yeni anlaşmalara imza attığını belirten Taşkent şunları söyledi:
“CES, Web Summit ve Slush gibi organizasyonlara katılan girişimlerimizden bazıları yatırım görüşmeleri başlattı, bazıları yurt dışına satış yapmaya başladı, hatta yurt dışında yeni birimler kurdu. Girişimcilik merkezlerimiz ise uluslararası ağlara entegre olarak Türkiye'nin tanıtımına ve yeni iş birliği fırsatlarının gelişmesine katkı sundu.
Bu program sayesinde girişimlerimizin hem görünürlüğü hem de güvenilirliği arttı; birçok teknoloji devi şirketin ve uluslararası yatırımcının radarına girmeyi başardılar.”
Başvuru süreci nasıl ilerliyor?
Türkiye’de kayıtlı, teknoloji odaklı, ölçeklenebilir iş modellerine sahip ve küresel pazarlara açılma potansiyeli bulunan girişimlerin çağrıya başvurabileceğini belirten Dr. Ziya Taşkent değerlendirme sürecine dair de açıklamalarda bulundu.
“Değerlendirmelerde girişimlerin yalnızca başvuruda sundukları bilgiler esas alınıyor. Ekosistemden aldıkları destekler, yatırım geçmişleri, kazandıkları ödüller, ürünün teknolojik ve yenilikçi yönleri, pazardaki konumları, küresel pazarlara açılma stratejileri ve hazırlık düzeyleri, başvuru formunda sunacakları girişimi, ürünü ve yetkinlik düzeylerini gösteren kısa tanıtım videosuyla birlikte dikkate alınıyor. Seçilen girişimlerin Ağustos ayında ilan edilmesi planlanıyor. Bu girişimler, 2025 sonbaharı ve 2026 başında gerçekleşecek uluslararası etkinliklere katılım için desteklenecek.”
Destek için son 1 hafta
Uygun kriterlere sahip Türk teknoloji girişimcilerinin başvurabileceği ve 4 farklı uluslararası etkinliği kapsayan destek programına başvurular 1 Temmuz’a kadar devam ediyor. Her etkinlik için kriter ve destek kapsamının ayrıntılı bir şekilde web sitesinde yer aldığını vurgulayan Taşkent, “Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’ın duyurduğu 2025 yılı çağrısı, 1 Temmuz 2025 tarihine kadar başvurulara açık. Başvurular, yatirimadestek.gov.tr/kge2025 adresi üzerinden çevrimiçi olarak yapılabiliyor” diye konuştu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.