Yandex'ten Google hamlesi: Türkiye'deki operasyonunu satın almak istiyor
Alexander Popovskiy, ABD Federal Mahkemesinin, Google'a açılan "antitröst" davasında Chrome tarayıcısının satılmasına hükmedilmesi halinde, şirketin, Chrome'un Türkiye operasyonlarını devralmak için teklif vermeye hazır olduğunu bildirdi.
Yandex Türkiye Genel Müdürü ve Yandex Search Uluslararası Üst Yöneticisi (CEO) Alexander Popovskiy, Chrome'un, Google'ın web üzerindeki hakimiyetinin temel taşı olduğunu ve Perplexity, OpenAI ve Yahoo gibi şirketlerin Chrome'u satın alma ilgisinin mantıklı göründüğünü söyledi.
"Yerelde adil rekabet ortamı sağlanabilir"
Ancak bu durumun sorunu çözemeyeceğini dile getiren Popovskiy, "Çünkü bu kadar stratejik bir avantajın bir devden diğerine geçmesiyle tekelleşme sorunu sürer. Bunun yerine, Chrome'un Yandex Arama ve Yazeka ile birlikte Türk web ekosisteminin bir parçası olacak şekilde yerelleştirilmesi, yeni bir düşünce yapısının önünü açacaktır. Yani en stratejik varlığın sadece tek bir şirketin elinde olması yerine, yerelde adil rekabet ortamı sağlanabilir" dedi.
Mahkeme satış için onay verirse Türkiye operasyonlarını devralmak istiyor
ABD Federal Mahkemesinin, Google'a açılan "antitröst" davasında Chrome tarayıcısının satılmasına hükmetmesi halinde şirketin, Chrome'un Türkiye operasyonlarını devralmak için teklif vermeye hazır olduğunu belirten Popovskiy, Yandex'in, ülkesinde Google'ın pazar payını geçen tek şirket olduğunun altını çizdi.
"Türkiye'deki Rekabet Kurumu hazırlık yapıyor"
Popovskiy, Türkiye'deki Rekabet Kurumunun, dijital platformların hakimiyetini sınırlamak adına rekabete ilişkin kanunlardaki değişiklik hazırlığı gibi önemli adımlar attığını ve bu değişikliklerin yasalaşmasının yaratacağı etkileri merakla beklediğini kaydetti.
ABD'den gelen son gelişmelerin sorunun küresel boyutta olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Popovskiy, yapay zekanın yerelde geliştirilmesi gerekliliği göz önünde bulundurulduğunda bu sorunun hızlı bir şekilde çözüme kavuşmasının geciktiğini anlattı.
Türk otoritelerinin atacağı proaktif adımlar merak konusu
Popovskiy, Türk otoritelerinin atacağı proaktif adımların Türkiye'ye ilave yatırımlar çekebileceğini vurgulayarak, söz konusu yasa değişikliğiyle öngörülen önlemlerin ABD'de hala yargı sürecinde tartışılan adımlarla karşılaştırıldığında hem küresel hem yerel aktörler tarafından anlaşılır ve dengeli bulunacağını sözlerine ekledi.
Google neden yargılanıyor?
Google Chrome, ABD'de devam eden "antitröst" davasında, Google'ın çevrim içi arama pazarındaki yasa dışı tekelini sürdürmek için Chrome tarayıcısını kötüye kullandığı iddiasıyla yargılanıyor.
ABD Adalet Bakanlığı, Google'ın Chrome'u, Google Arama'yı varsayılan seçenek olarak sunmak ve rakiplerin erişimini kısıtlamak için kullandığını belirtiyor.
Bu durum, Google'ın arama motoru pazarındaki hakimiyetini pekiştirerek rekabeti engellediği gerekçesiyle eleştiriliyor. Bakanlık, bu tekelci uygulamaların sona erdirilmesi için Google'ın Chrome tarayıcısını elden çıkarmasını ve Android işletim sisteminde Google hizmetlerinin varsayılan olarak sunulmasının yasaklanmasını öneriyor.
Google Chrome'un Türkiye'deki pazar payı yüzde 74
Web trafiği analiz sitesi Statcounter verilerine göre, dünya çapındaki internet tarayıcıları göz önüne alındığında Google Chrome yüzde 66 ile zirvede yer alıyor.
Sitede yer alan verilere göre, Google Chrome Türkiye'de de 74 pazar payı ile ilk sıradaki konumunu koruyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.