Değerleme oranlarında öne çıkanlarda getiri %189

Zeynep Aktaş
Zeynep Aktaş

HABER ANALİZ/ 2024/03 DEĞERLEME ORANLARINA GÖRE BIST 500 ŞİRKETLERİ

Değerleme oranlarında öne çıkanlarda getiri %189

4 kriterde öne çıkan BIST 500 şirketler yıllık bazda yatırımcısına ortalama yüzde 189 kazandırdı.

BIST 500 Endeksinde yaptığımız analizde, belirli kriterler üzerinden dikkat çekici performanslar gözlenmekte. Bu kriterler; hisse başına kâr, fiyat/ kazanç, firma değeri/FAVÖK ve piyasa değeri/defter değeri gibi önemli finansal göstergeleri içeriyor. Bu göstergeler karar verme süreçlerinde önemli rol oynuyor. Şirketlerin finansal verilerini analiz etmek, gelecekteki yatırımlar için doğru kararlar almayı sağlıyor. Yatırım Gurusu Peter Lynch: “Bir şirketin geçmişine bakarak geleceğini tahmin etmek mümkündür.” diyor. Bu yaklaşım finansal verilerin önemine atıf yapıyor. Yatırımcıların şirketlerin finansal durumunu incelemesi önemlidir. Doğru bilgi, riski azaltır ve daha bilinçli yatırıma olanak tanır.

Firma Değeri / FAVÖK Oranına Göre Değerlendirme

Firma değeri/FAVÖK oranı, şirketin piyasa değerinin, FAVÖK’e oranıdır. Oranın düşüklüğü şirketin potansiyel olarak iyi bir yatırım olabileceğini gösterir. Doğuş Otomotiv için 2.65 olan bu oran diğer şirketlere göre oldukça düşük. Bu durum potansiyel bir yatırım fırsatı anlamına gelebilmekte. Benzer durum, THY ve Doğu Aras Enerji için de geçerli.

BIST 500’de öne çıkanlar

BIST 500 içerisinden yaptığımız analizde 17 şirket öne çıkıyor. Bu şirketler: THY, Göltaş, 1000 Yatırımlar Hol., Doğuş Otomotiv, Anadolu Holding, Anadolu Efes, Pegasus, Tofaş Oto.., Tüpraş, Koç Holding, Garanti Bankası, Doğu Aras Enerji, Anadolu Sigorta, Koray GMYO, Brisa, Akbank, Vakko.

PİYASALARIN NABZI

BORSADA YATIRIMCILARIN RADARINDA HANGİ HİSSELER VAR?

YÜKSELİŞTEKİLER

● Batısöke Çimento (#BSOKE): 5 gündür yükseliyor. Bir ayda %13,42 ve
bir yılda %670 yükseldi.

● Türk Telekom (#TTKOM): 4 gündür yükseliyor. Son bir ayda %20,20 ve bir yılda %188 yükseldi.

● Kaplamin (#KAPLM): 4 gündür yükseliyor. Bir ayda %21,90 yükseldi. Bir yılda %159 yükseldi.

● İş Bankası (C) (#ISCTR): 4 gündür yükseliyor. Bir ayda %20,83 ve son bir yılda %247 yükseldi.

DÜŞÜŞTEKİLER

● Tüpraş (#TUPRS): 9 gündür sürekli düşüyor. Son bir ayda %13,71 geriledi.

●Merko Gıda (#MERKO): 9 gündür sürekli düşüyor. Son bir ayda %14,58 geriledi.

● Astor Enerji (#ASTOR): 8 gündür sürekli düşüyor. Son bir ayda %5,76 geriledi.

●Kiler Holding (#KLRHO): 5 gündür sürekli düşüyor. Son bir ayda %28,67 geriledi.

● Ege Endüstri (#EGEEN): 5 gündür sürekli düşüyor. Son bir ayda %25,35 geriledi.

NE OLDU?

● ABD’de LMI endeksi son 6 aydır büyüme bölgesinde seyrediyor.

● İstanbul’da yaşamanın maliyeti Mayıs'ta yıllık %83,61 arttı.

● Egeli ihracatçılar Mayıs ayında ihracatını yüzde 8 artırdı.

● Bitcoin spot ETF’lerine dün 105 milyon dolar net giriş oldu.

● Hazine, 3 yıl vadeli kira sertifikası ihraç edecek

NE OLACAK?

● Japonya’nın Jibun Bank Hizmet Sektörü ve Bileşik PMI verileri açıklanacak.

● Çin PMI verileri açıklanacak.

● Euro Bölgesi ve Almanya PMI verileri izleniyor.

● ABD PMI verileri takip edilecek.

● OECD Tüketici Fiyat Endeksi verileri izlenecek.

ZEYNEP'E SOR

YATIRIM HEDEFİ Mİ, YATIRIM ENGELİ Mİ?

Yatırım hedefi; odaklanmayı, hedefi netleştirmeyi, ölçmeyi, disiplin ve motivasyonu sağlar. Gerçekçi değilse hayal kırıklığına, uyumsuzluğa, strese yol açar.

Yatırım engeli; dikkatli karar almayı, riski yönetmeyi, değerlendirmeyi, stratejik düşünmeyi sağlar. Getirinin azalmasına, motivasyon bozukluğuna, karar verme güçlüğüne yol açar.

Geçen yıl bedelsiz vermişti. Bu yıl arge yatırımları için nakit temettü ödemeyecek

Mia Teknoloji kaç aydır düşüyor. Bu düşüş daha nereye kadar böyle devam edecek? / Yağmur Çelik

Yağmur, bir hissenin fiyatıyla ilgili değerlendirme baktığın pencerenin genişliğine göre farklılık gösterir. Yaklaşık 2,5 yıldır borsada işlem gören Mia Teknoloji, en yüksek seviyesini martta 84,40 TL ile gördü. Son üç ayda ise geriliyor ve şimdilerde 48 TL’nin de altına kaymış görünüyor. Hissenin ulaştığı zirveye bakarak değerlendirildiğinde %43 gibi hayli dramatik bir düşüşten bahsedilebilir.

Öte yandan son hareketlendiği Aralık 2023’teki fiyatı 28,80 TL’ye göre ise hâlâ %66 yukarıda bulunuyor. Bu nedenle hisselerdeki kısa süreli dalgalanmalardan ziyade daha uzağa bakmakta yarar var.

Mia Teknoloji, geçtiğimiz yıl kârını %18,7 artırdı. Şirket geçen iki yılda önceki yıllara göre daha güçlü bir kârlılık yakalamış görünüyor. Son yıldaki artışın oransal olarak nispeten düşük gelmesinde önceki yıl artışının yüksek olmasından kaynaklı. Firma, geçtiğimiz yıl %1.200 bedelsiz sermaye artırımında bulundu. Bu yıl nakit temettü dağıtmayacağını belirtirken gerekçe olarak mali yapıyı güçlendirmeyi ve ar-ge yatırımlarını desteklemeyi işaret etti. Bilişim ve yazılım sektöründe faaliyet yürüten şirketin güçlü ar- ge yatırımları ileriye dönük kârını büyütmesine imkan verebilecektir.

Kısa sürede yüksek prim yaptı. Kârını gören fon payını sattı. Hissede satış baskısı sürüyor

Agrot hisselerinde neden satış var. Bütün teknoloji firmaları talep görürken bu hissedeki düşüşün gerekçesini öğrenebilir miyim? / Can Arslan

Can, öncelikle bir yanlışı düzelterek başlayayım. Agrotech Teknoloji, tarım ve hayvancılık sektöründe yer alıyor. Firmanın açıklamaları sıklıkla teknoloji ve bilişime dair olsa da içinde yer aldığı sektörün tarım ve hayvancılık olduğunu göz ardı etmemelisin. Kıyaslamayı da bu merkezi kaybetmeden yapmalısın. Kasım 2023’te borsaya gelen hisse, ilk açılışını 5,73 TL’den gerçekleştirirken sonrasındaki üç ayı bulmayan sürede, Şubat 2024’te en yüksek seviyesi 47,24 TL’ye kadar yükseldi. Hisse, kısa sürede oldukça hızlı yol aldı. Sonrasında ise satışlar geldi.

Son üç ayda sürekli gelen satışlarla birlikte hisse aşağıya yöneldi. Yaşanan düşüşün neticesinde şimdilerde 18,28 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Zirvesinin çok gerisinde olsa da halka arz seviyesinin hayli üzerinde olduğunu göz ardı etmemeli. Hisseyle ilgili haberler takip edildiğinde kurumsal yatırımcılar satış yönlü işlemlerde bulunarak kârlarını realize ettiklerini söylemek yanlış olmayacaktır. A1 Portföy Beşinci Hisse Senedi Serbest Fonu 28 Mayıs günü portföyündeki %5,22 oranındaki payını sıfırladı. Anılan tarihte hisse 50,95-53,50 TL aralığında işlem görmüştü.

YATIRIM FONLARI

Son bir yılın en yüksek getirili fonları

Hisse fonlarda getiriler yüksek

Son bir yılın en yüksek getirili fonları yatırımcıların takibinde. Hisse senedi fonları ilgi görüyor. Son bir yılda fonların getirisi yüzde 145,12 ile 227,14 arasında gerçekleşti. Bu fonların toplam portföy değeri 15,7 milyar TL oldu. En yüksek yıllık getiri ise İş Portföy İş’te Kadın Hisse Sen. (TL) Fonu (IHK) fonunda gerçekleşti. En fazla kazandıran İş Portföy fonları içerisinde 3,024 milyon TL portföy büyüklüğü ile en yüksek fon İş Portföy BIST Tkn. Ağr.Snr.End.His.Sen. (TL) Fonu (TTE) oldu. Ak Portföy Teknoloji Şirketleri His. Sen. (TL) Fonu (ICZ) Son bir yılda yatırımcısına yüzde 178 kazandırdı.

YATIRIM ARAÇLARI

EMEKLİLİK FONLARI

Üç yıllık getiriler %1000’i aştı

Emeklilik fonlarında öne çıkanlar

DÖVİZ PİYASASI

Dolar kuru ve enflasyonun seyri

Dolar/TL son iki aydır aylık bazda değer kaybediyor. TÜFE’deki aylık değişim nisanda %3,18 ve mayıs ayında %3,37 oldu. Dolar/TL’de ise nisanda %2,1 ve mayısta %0,2 düşüş yaşandı. Dolar kurunda gerileme enfl asyonun artış hızını yavaşlatsa enfl asyondaki yüksek seyir devam ediyor. Ağustos sonrası baz etkisi ile enfl asyonda düşüş göreceğiz.

TAHVİL

Yapı Kredi Faktoring, %61,31 yıllık bileşik faizden bono ihraç etti

Yapı Kredi Faktoring, 03/06/2024 günü nitelikli yatırımcılara finansman bonosu ihraç etti. Toplam tutarı 1.000.000.000 TL olan bononun yıllık basit faizi %54, bileşik faizi ise %61,31’e denk geliyor. 187 gün vadeli bononun vadeye isabet eden faiz oranı ise %27,67 olacak.

%54 YILLIK BASİT FAİZ

3 Mayıs tarihli Gecelik Referans Faiz Oranı (TLREF) %52,67 seviyesinde bulunuyor. Yapı Kredi Faktoring çıkardığı bononun yıllık %54 basit faiz oranı TLREF oranının yaklaşık 1,33 puan üzerinde bulunuyor. Şirketin önerdiği faiz oranı, piyasa koşullarıyla kıyaslandığında kendisi açısından kabul edilebilir bir oran olarak değerlendirilebilir. Bononun vade başlangıç tarihi 04/06/2024 olurken vade tarihi 03/12/2024 olacak. Piyasada TRFYAKFA2414 ISIN kodu ile işlem görecek.

ŞİRKET PANOSU/ŞİRKET HABERLERİNDE BUGÜN ÖNEMLİ NE VAR?

ÇUHADAROĞLU METAL

ABD'deki projeye alüminyum cephe paneli satacak. Yurt dışında yeni bir açılım hedefliyor.

Çuhadaroğlu Metal'in bağlı ortaklığı Çuhadaroğlu Alüminyum, ABD'deki Imperial Tower isimli proje için ürün tedarik edecek. Şirket alüminyum cephe paneli satışı için sözleşme imzaladı. Sözleşme tutarı 5.005.563 dolar olarak belirlendi. Bedel güncel kurdan 161.138.083 TL’ye denk geliyor. Yeni iş ilişkisi, Çuhadaroğlu Metal’in cirosuna ve karlılığına dolaylı olarak olumlu yansıyacak. Şirket, söz konusu proje ile ABD pazarında açılım sağlamayı hedefl iyor. Bu yolla, alüminyum cephe paneli üretim ve ihracat kapasitesini artırmayı hedefl iyor. Şirket, son açıkladığı 2023 mali tablolarında ise yurt dışı satışlarını %48gerileterek 712,5 milyon TL’ye düşürdü.

PASİFİK TEKNOLOJİ

Bağlı iştiraki yeni fabrika binasına taşındı. İştirakin artan kapasitesi şirkete dolaylı yansıyacak

Pasifik Teknoloji, %51 bağlı ortaklığı Titra Teknoloji’nin üretim kapasitesini üçkatına çıkaracağını belirtti. Bu amaçla Ankara Havacılık ve Uzay İhtisas OSB’de bir fabrika binası kiralandığını daha önce duyurmuştu. Yeni açıklama ile fabrika binasına taşınma işleminin tamamlandığı belirtti. Yeni gelişmeyle Titra Teknoloji’nin üretim ve ArGe kapasitesini artırması, daha etkin ve verimli hizmet sunması mümkün olacak. Söz konusu gelişme, dolaylı olarak şirketin büyüme ve gelişme hedefini büyütecek. Şirket, 2023 yıl sonu mali dönemde ise cirosunu %1,2 artırırken net kârı 31,5 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Pasifik Teknoloji, bir önceki yıl zarar açıklamıştı.

KOÇ HOLDİNG

Ekonomi basınında çokça tartışıldı. Gelinen aşamada görüşmeler son buldu. Satış olmadı

Uzun süre ekonomi basınında önemli yer tutan Koç Holding’in Yapı Kredi Bankası’nı satıp satmayacağı tartışma son buldu. Holding, YKB’de sahip olduğu payların satışına yönelik ön görüşmeler yapıldığını daha önce basınla paylaşmıştı. Ancak son açıklamayla bu görüşmelerde herhangi bir sonuca ulaşılamadığını belirterek görüşmelerin sonlandırıldığını duyurdu. Söz konusu gelişme Koç Holding’in YKB’deki mevcut pay sahipliğini koruyacağı anlamına geliyor. Holding, stratejik hedefl eri doğrultusunda faaliyetlerine devam ederken, yeni bir alıcı adayına da kapalı olduğuna dair herhangi bir açıklamada bulunmadı.

AHLATCI DOĞAL GAZ

İştirakleri yeni doğal gaz dağıtım lisansı aldı. Yeni gelişme gelirini artırmasına olanak verecek

Ahlatcı Doğal Gaz, %51 pay sahibi olduğu A Doğal Gaz’ın Armagaz ve Çordaş dağıtım şebekelerinin devrinin yapıldığı daha önce paylaşmıştı. Devamında, A Doğal Gaz’ın bağlı ortaklıkları Marmara Yalova Gaz Dağıtım ile Marmara Çorlu Gaz Dağıtım’ın lisans alma yükümlülüklerini yerine getirdiklerini ve EPDK’nın da 30 yıl süreli doğal gaz dağıtım lisansı verdiğini belirtti. Söz konusu gelişme, Ahlatcı Doğal Gaz’ın enerji sektöründeki varlığını güçlendirirken, bölgesel gaz dağıtım ağının genişlemesine katkı sağlayacak. Öte yandan şirket, son açıkladığı 2023 yıl sonu mali tablolarında cirosunu %14,75 geriletirken 20,02 milyar TL’ye düşürdü.

EGEPLAST

Teşvik belgesine bağlanan yatırımıyla üretim kapasitesi büyüyecek. Rekabeti gücünü artıracak

Egeplast, üretim kapasitesini artırmaya yönelik gerçekleştireceği yatırım projelerini 3 yıllık teşvik belgesine bağladı. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlar, şirketin büyüme ve gelişme stratejilerine önemli katkı sağlaması bekleniyor. Teşvik belgesi kapsamında makine ve teçhizatlara yapılan yatırımlar 43.249.600 TL’ye ulaştı. Ayrıca, leasing kapsamında yapılan yatırımlarla birlikte toplam tutar 52.120.628 TL’ye ulaştı. Firma, söz konusu yatırımlarla daha geniş bir üretim yelpazesine ulaşırken üretim kapasitesini de artıracak. Sonucunda, yüksek kaliteli ürünlerle rekabet gücünü artırması mümkün olabilecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar