İzmir bilişimden daha fazla pay alabilir...

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den

Bilgi ve iletişim teknolojileri akıl almaz bir hızla gelişiyor. Pazar da bununla doğru orantılı olarak büyüyor. Hayatın her alanına sirayet eden bu sektör kalkınmanın en önemli anahtarlarından biri olma yolunda. İzmir de bu anahtarı kullanarak büyümesini hızlandırmak istiyor. Çünkü mevcut durum, İzmir'in potansiyelini yansıtır nitelikte değil.

Türkiye'de bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün büyüklüğü 69.4 milyar dolar olarak hesaplanıyor. İzmir Kalkınma Ajansı bünyesindeki Yatırım Destek Ofisi'nin verilerine göre sektörde 2 bin 25 firmaya ev sahipliği yapan İzmir, Türkiye'deki bilgi ve iletişim firmalarının yüzde 6,3'ünü bünyesinde barındırıyor. 8 bin 815 kişiye istihdam sağlayan bu şirketlerin yıllık cirosu yaklaşık 500 milyon Euro. Oysaki İzmir'in potansiyeli çok daha yüksek... Bunu bazı verilerle desteklememiz lazım elbette. Öncelikle Türkiye'deki 3 büyük metropole göre hayat pahalılığının en az olduğu şehir İzmir. İstanbul'a kıyasla işgücü maliyetleri yaklaşık yüzde 20 daha az. İzmir'deki yaşam kalitesi, firmaların iş birliğine açık olması, firmaların araştırmaya açık ve yenilikçi teknolojilere odaklı olması da önemli avantajlar. 170 bin öğrencinin eğitim gördüğü 9 üniversite, 4 teknopark, 2 serbest bölge bu konuda İzmir'in cazibesini artıran en önemli unsurlar.

Bu cazibenin farkında olan İzmir ekonomisine yön veren kuruluşlar son yıllarda bu yöndeki çalışmalarını artırdılar. Bu çabalar içinde de dijital oyunlar bir adım öne çıktı. Bunun nedenini de en iyi rakamlar açıklıyor. Dünyada dijital oyun sektörünün büyüklüğü 150 milyar doları aştı. Türkiye'de pazarın büyüklüğü ise 850 milyon dolar. Türkiye'de bu konuda pek çok başarılı örnek var. Dokuz Eylül Üniversitesi, Dokuz Eylül Teknoloji Geliştime Bölgesi (DEPARK AŞ), Dokuz Eylül Teknoloji Transfer Ofisi (DETTO) bünyesinde 1 Ağustos 2017 tarihinde Bambu Hızlandırma ve Ön Kuluçka Merkezi faaliyete başladı. İzmir'in diğer teknoparklarında yeni dijital oyun firmaları kurulmaya devam ediyor.

Son olarak bu yılbaşında Türkiye'nin en kapsamlı oyun girişimciliği yarışması “Next Game Startup”ın İzmir'de düzenleneceği açıklandı. Intel ESL Gaming Fest 2020 kapsamında genç girişimcileri desteklemeyi ve milyonlarca dolarlık yatırımlar haline gelebilecek yeni fikirlerin önünü açmayı hedefleyen ödüllü oyun girişimciliği yarışması İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ ve ESL Türkiye iş birliğinde yapılacak. Yarışmanın kazananları, finalistlerin Eylül ayında 89'uncu İzmir Enternasyonel Fuarı'nda yapacağı sunumların ardından belirlenecek.

Bu ve benzeri çalışmalarla İzmir, yakın zamanda bilgi ve iletişim teknolojileri pazarındaki payını artıracak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Zeytinde hasat zamanı… 30 Kasım 2023