TPAO-NOC anlaşması Yunanistan'ı kızdırdı! Türkiye’yi AB'ye şikâyet etti
Türkiye ile Libya arasında imzalanan sismik araştırma anlaşması, Yunanistan'ı alarma geçirdi. Atina, 2019'daki tartışmalı mutabakatı hedef alarak konuyu AB Zirvesi'ne taşıdı, Doğu Akdeniz'deki gerilimi yeniden alevlendirdi.
Yunanistan, Türkiye-Libya arasındaki yeni enerji anlaşmasına karşı AB'den destek arıyor. Başbakan Miçotakis, Brüksel'de 2019 mutabakatını gündeme getirerek bölgedeki tansiyonu yükseltti.
TPAO’nun NOC ile anlaşması Yunanistan'ı harekete geçirdi
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC) arasında sismik araştırma yapılmasını hedefleyen mutabakat zaptı imzalanması Yunanistan'ı harekete geçirdi.
Miçotakis mutabakat muhtırasını hedef aldı
Türkiye ve Doğu Akdeniz bağlantılı konular söz konusu olduğunda genelde Avrupa Birliği'nin (AB) desteğini alma yoluna giden Yunanistan, bu anlaşma için de aynı yöntemi izledi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, konuyu Brüksel'de yapılan AB Zirvesi'ne taşıdı.
Ancak bunu yaparken son belgeyi değil Türkiye ile Libya arasında Kasım 2019'da imzalanan mutabakat muhtırasını hedef aldı. Normalde Libya konusu, "Dış İlişkiler" başlığı altında güvenlik ve göç boyutuyla ele alınacaktı. Yunanistan ise mutabakat muhtırası konusunun da metne dahil edilmesi konusunda ısrarcı oldu.
İlk sinyal NATO zirvesinde geldi
BBC Türkçe’nin haberine göre, Yunanistan, konuyu AB Zirvesi'ne taşıyacağının ilk sinyallerini Lahey'deki NATO Zirvesi sonrasında verdi.
Miçotakis, NATO Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında, Türkiye-Libya deniz mutabakatı için "kabul edilemez, yasadışı ve temelsiz" ifadelerini kullandı.
Belgenin hukuki etkisi olmadığı" da Miçotakis'in açıklamaları arasında yer aldı:
"Yunanistan, Aralık 2019'da söylediğimiz gibi, bu mutabakatın yasadışı olduğunun, AB tarafından tanınmadığının ve dolayısıyla herhangi bir yasal etki yaratmayacağının bir kez daha sonuç bildirisine dahil edilmesini talep edecek.
Miçotakis "Bu tekrarın, bu aşamada Libya'nın kesin ve net anlayabileceği bir şekilde yapılmasını önemli buluyorum." dedi.
Miçotakis'in atıf yaptığı 12 Aralık 2019 tarihli AB Zirvesi sonuç bildirisinde, "Türkiye-Libya Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası, üçüncü devletlerin egemenlik haklarını ihlal etmekte olup, Deniz Hukuku'na uygun değildir ve üçüncü devletler açısından herhangi bir hukuki sonuç doğuramaz" ifadeleri kullanılmıştı.
Bu zirvede de bu metin aynen kullanılarak hatırlatma yapıldı.
Tarafların belgeye bakışı farklı
Türkiye ve Yunanistan'ın mutabakat muhtırası konusundaki görüşleri tamamen farklı.
Ankara'ya göre, 5 Aralık 2019'da TBMM'de onaylanan belge, Türkiye ile Libya'nın uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefliyor.
Mutabakat muhtırası Türkiye tarafından, kendisini Doğu Akdeniz'de izole etmeye ve çevrelemeye çalışan siyasi ve ekonomik inisiyatiflere güçlü bir yanıt olarak görülüyor.
Yetkililer mutabakatla, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarının Batı sınırlarını netleştirdiği ve bu belgeyle bölgede herhangi bir oldubittiye müsaade etmeyeceğini gösterdiği tezini işliyorlar.
Türkiye muhtırayla Doğu Akdeniz'de Birleşmiş Milletler'e de bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarının güneybatısında 18.6 deniz millik bir hat oluşturmuştu.
Yunanistan ise Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki her türlü adımından rahatsız oluyor.
Yunanistan'ın mevcut anlaşmaya karşı çıkmasında, "Belgenin Girit'in varlığını göz ardı ettiği" tezi sıklıkla işleniyor.
Türkiye ve Libya haritaları, Girit adasının güneyindeki deniz alanının çoğunu Libya'ya, daha küçük bir bölümünü ise Türkiye'ye tahsis ediyor.
Atina, SAFE fonuna Türkiye'nin dahil edilmesinden de rahatsız
AB'nin ortak savunma projelerinin desteklenmesi için oluşturduğu Avrupa İçin Güvenlik Eylemi'ne (SAFE), Türkiye'nin dahil edilmesinden hoşnut olmayan Yunanistan, bu konuda da hamle yaptı. SAFE, 150 milyar Euro'luk bir fon.
Şu aşamada Türkiye'nin fona dahil olmasını engelleme çalışmasında başarısız olan Yunanistan, ileri aşamalarda koz olarak kullanabileceği bir paragrafın metne girmesini sağladı.
Sonuç bildirisinin ilgili paragrafında, "AB, dış ve güvenlik politikası hedeflerimizi paylaşan benzer düşünen ortaklarla birlikte çalışmanın önemini vurgular. Bu bağlamda AB'nin Birleşik Krallık ve Kanada'yla yakın zamanda kurduğu güvenlik ve Savunma Ortaklıklarını memnuniyetle karşılar" denildi.
Bu paragraf, üçüncü bir ülkenin SAFE'e katılımının, bir AB üyesinin ya da tüm AB'nin savunma ve güvenlik çıkarlarına tehdit oluşturması halinde engellenebileceğine ilişkin karara atıf niteliğinde.
SAFE'in kapısı müzakere sürecindeki AB adayı bir ülke olan Türkiye'ye açık.
Türkiye, SAFE'ten AB üyeleri ve Ukrayna'yla aynı seviyede yararlanmak isterse AB'yle ikili güvenlik anlaşması imzalaması gerekecek.
Bu anlaşmanın imzalanabilmesi için ise tüm üye ülkelerin onayı şart.
Yunanistan'ın, AB'den bazı taleplerinin yerine getirilmesini sağlamak amacıyla olası bir güvenlik anlaşması aşamasında devreye girebileceği yorumları yapılıyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.