Tekstil
4 milyar $’lık hazır giyim ve tekstil ürünü depoda kaldı
1.2 milyonu aşkın istihdamla emek yoğun sektörlerin başında gelen hazır giyim ve tekstil sektörleri, parite kaybı ve ekonomik durgunluk nedeniyle yıl başında belirlenen 38 milyar dolarlık toplam ihracat hedefinde 4 milyar dolarlık kayıp yaşadı. İki sektörün yeni hedefi söz konusu rakama 2023’te ulaşmak.
TİM Başkanı Gültepe: Hazır giyim ve tekstilde küresel ölçekte söz sahibiyiz
Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması gerçekleştirildi. Etkinlikte Türkiye hazırız giyim ve tekstil sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Hazır giyim ve tekstilde küresel ölçekte söz sahibiyiz. Her iki sektörde marka üreticiyiz. İki sektörümüz toplamda 32-33 milyar dolar ihracata imza atıyor. İnanıyorum ki orta vadede 60 milyar dolarları konuşacağız." dedi.
Dünyanın pek çok markasına üretim yapıyoruz
System Denim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Fayat, bir züccaciye dükkânının önce bluejean mağazasına, ardından da üreten bir markaya dönüşme hikâyesini anlattı.
Sun Tekstil 23 ortakla birlikte Plastice Projesi’nde yerini aldı
Sun Tekstil, içerisinde yer aldığı Plastice Projesi’yle atıklardan geri dönüşüm yolu ile elde edilen ipliklerin tekrar tekstil ürünü üretiminde kullanımını gerçekleştirecek.
Giyimin parite kaybı 1,3 milyar dolar
Bu yıl ocak-ekim döneminde 1,2 milyar dolar parite kaybı yaşayan hazır giyim sektöründe, söz konusu zarar 17 Kasım itibari ile 1,3 milyar dolara yükseldi. TİM’in yanı sıra İHKİB’in de başkanlık...
Hedef 2050'de yüzde 100 sürdürülebilir hammadde
Tasarım ve üretim süreçlerinde 2021’de sürdürülebilir hammadde kullanım oranı yüzde 60 olan Sun Tekstil, 2050 yılında bu oranı yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyor.
İkinci el giysi ithalatı rahatlatır
Geçen yıl 2,5 milyar dolarlık pamuk ithalatının bu yıl 3 milyar doları aşmasının beklendiğini belirten İTHİB Başkanı Öksüz, “Kullanılmış kıyafet ithalatına yönelik düzenleme ile döngüsel ekonomide...
Ecco Türkiye’de üretim için stabilizasyon bekliyor
Türkiye’nin stratejik öneminin her geçen yıl arttığını belirten Ecco Ortadoğu & Afrika Genel Müdürü Deniz Erda, “Türkiye’de üretim için hem ekonomik hem de siyasi anlamda stabilizasyon lazım. Fabrika kurmak mağaza açmak gibi değil. Çok daha büyük bir maliyet. Ben gelecekte üretimin de olacağına inanıyorum.” dedi.
Krize meydan okudu, iki tesis daha kurdu
Tekstil sektöründe yaşanan durgunluğa rağmen yatırım kararından dönmeyen Ulusoy Tekstil, 20 milyon dolarlık 2 yeni tesis daha kurdu. Yatırımı yüzde 80 tamamlanan tesislerde şönil ve filament iplik üretimi gerçekleştirilecek ve 200 kişilik ek istihdam sağlanacak.
Tekstil numunelerini dijitalleştirdi, karbon ayak izini azalttı
Firmasının kumaştan ürettiği tekstil numunelerini dijital ortama aktaran Tekstil İhracatçıları ve Çalışanları Derneği Başkanı Ergin Aydın, 36 bin avro enerji, 72 bin metre ham kumaş, yılda 7 bin su tasarrufu yaptıklarını söyledi.
Markalarda stok alarmı
Yüksek fiyatlar nedeniyle ekimde giyim alışverişleri azaldı, markalar talebi kesti, konfeksiyon atölyelerinin kapasiteleri düşmeye başladı.